STRAŠNA PRIČA

SUDAC O SILOVANJU I INCESTU KOJE TRESE SPLIT: ‘Uvijek imaju opravdanje, a djeca posljedice za cijeli život’

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu jučer je odredio jednomjesečni pritvor za 51-godišnjaka koji je osumnjičen za silovanje i rodoskvrnuće nad svojom 17-godišnjoj kćeri tijekom kolovoza ove godine. Majka djevojke sve je znala, i puštena je na slobodu.

PRITVOREN MONSTRUOZNI OTAC: Silovao 17-godišnju kćer, majka koja je sve znala puštena na slobodu!

Otac je zatvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a njegova 43-godišnja supruga, koja je također privedena jer se sumnjiči da je sve što se događalo njezinoj kćeri znala i prikrivala te ju je nagovarala da nikome ne govori što joj se dogodilo, puštena je da se brani sa slobode.

O svemu što se u ovakvim situacijama događa progovorio je Zoran Matulović, zamjenik predsjednika Županijskog suda u Splitu, iskusnim sucem koji je dosad imao desetak takvih slučajeva.

Nasilnici uvijek imaju neki ‘razlog’

‘U ovakvim situacijama okrivljeni u pravilu negiraju da su napravili to za što ih se tereti, tvrde da je sve izmišljotina, da su im sve namjestili partner ili rodbina, da nije sve baš bilo tako kao što piše u optužnici i uvijek nalaze razlog za to što su radili. Moram istaknuti da su to vrlo kompleksni predmeti koji traju, treba izvesti puno dokaza, uzeti u obzir detalje.

Problem može biti i to što žrtve prijavljuju nedjelo puno kasnije nego što se ono dogodi pa onda imamo teškoća s dokazivanjem. Imao sam slučaj u kojem je otac zlostavljao kćer dok je bila djevojčica, a majka tobože nije znala. Nakon što je dijete postalo odrasla žena, njezin je partner shvatio da ‘nešto nije u redu’. Tek se tada žena otvorila i onda je završilo prijavom policiji’, objasnio je Matulović za Slobodnu Dalmaciju.

To se ne događa samo u ‘zabitima’

Mnogi vjeruju kako se incesti događaju u ‘zabitima’, no Matulović kaže kako to nije točno te da takvih situacija ima i u urbanim sredinama.

‘Od slučajeva koje sam imao, ne sjećam se nijednog a da je osoba bila krivo optužena’, rekao je sudac te dodao kako djeca koja dožive takve traume imaju posljedice za cijeli život, a nekima to čak odredi i seksualnu orijentaciju.

Povratak na Net.hr