PONOVLJENO SUĐENJE

STIPE BOŽIĆ SVJEDOČIO O KORNATSKOJ TRAGEDIJI: ‘Nije se osjetio benzin, ali nešto je bilo čudno’

U ponovljenom suđenju Draženu Slavici danas je svjedočio proslavljeni alpinist Stipe Božić, koji je sa spasilačkom ekipom HGSS-a na Kornatu 30. kolovoza 2007. stigao u spas stradalim vatrogascima. Kaže da su, čim su došli na mjesto tragedije, znali o kakvoj nesreći se radi, piše 24sata.

Prije polijetanja sa splitskoga helidroma Firule o nesreći nisu znali ništa, osim da vatrogascima prijeti vatra. Ipak su ponijeli svu opremu za spašavanje.

‘Da sam prije polijetanja na Kornate znao o čemu se točno radi, s tim bih se helikopterom uputio i zatražio bih dodatne helikoptere i medicinsko osoblje’, rekao je Božić.

Nije osjetio miris benzina, ali nešto mu je bilo čudno

U detalje je opisao prizor koji je zatekao. Ponovio je kako je bilo vatrogasaca koji su ozlijeđeni sjedili, dok su drugi ležali. Na pitanje je li osjetio miris benzina na mjestu nesreće te je li požarište po ičemu bilo neobično, Božić je kazao kako ni u jednom trenutku nije osjetio miris benzina.

Ipak, primijetio je nešto neobično. Radilo se o stijeni visokoj između tri i pet metara, udaljenoj od stradalih vatrogasaca tridesetak metara, koja je izgledala kao prirodna barijera.

Vatrogasce su prebacivali u tri navrata

‘Bili su sporadično vidljivi otisci plamena i dima, na nekim mjestima kamen je ispucao i kao da se od kamena odlijepila korica’, objasnio je Božić te dodao kako su anjene vatrogasce u tri navrata helikopterom prebacivali s mjesta nesreće u jedan maslinik. Morali su to napraviti tako, jer ih nisu sve u jednom mahu mogli podići u helikopter.

‘Vanjska’ lpg dizalica bila je u kvaru, stoga su tu radnju morali raditi s unutarnjom. O tome su u nastavku suđenja svjedočili i drugi HGSS-ovci koji su toga dana s Božićem spašavali unesrećene.

Povratak na Net.hr