U ŠUMI BREZOVICA KOD SISKA

STIGLI MESIĆ, JOSIPOVIĆ I MILANOVIĆ; Obilježavanje Dana antifašističke borbe: ‘Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa’

U šumi Brezovica kod Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u subotu je počelo svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe.

Svečanost je počela intoniranjem hrvatske i europske himne te minutom šutnje za poginule.

“Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku”, poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

U Brezovici pokraj Siska, kazao je, prije 78 godina formiran je Prvi partizanski odred koji je “rasplamsao plamen ustanka”.

“Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa oko nas”, rekao je Habulin izražavajući zabrinutost zbog “malih pomaka” u Hrvatskoj kada je riječ o percepciji antifašizma.

Svečanost se ove godine održava bez državnih čelnika koji su poslali svoje izaslanike. Među nazočnima su, među ostalima, bivši predsjednici Republike Ivo Josipović i Stjepan Mesić, bivši SDP-ov premijer i predsjednik Zoran Milanović, a koji su pozdravljeni burnim pljeskom.

Povratak na Net.hr