Srpskim zvaničnicima nedostupno Kosovo

Nebojša Stefanović i Nikola Selaković neće moći za doček srpske Nove u južnu pokrajinu

Kosovske vlasti odbile su zahtev predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i ministra pravde Nikole Selakovića da posete Kosovo za srpsku Novu godinu.

Kako saznaje B92, Euleks nije dao dozvolu srpskim zvaničnicima da dočekaju Srpsku novu godinu sa Srbima na Kosovu, a zahtev za to bio je upućen nekoliko dana ranije.

Stefanović je najoštrije osudio odluku kojom mu je onemogućen boravak na Kosovu i Metohiji tokom dočeka pravoslavne Nove godine.

Foto: Tanjug – Nemanja Jovanović

U saopštenju predsednika Skupštine navodi se da nema suštinskog obrazloženja zbog čega mu se ograničava kretanje i dodaje da je takva odluka najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i statusne neutralnosti Misije Euleksa.

Nema šetnje po Kosovu ravnom

Očigledno je da su ovakvom odlukom narušena osnovna ljudska prava, sigurnost i bezbednost građana na teritoriji Kosova i Metohije, pogotovo onih koji pripadaju srpskom narodu – navodi se saopštenju koje prenosi Beta.

Podsetimo, nedavno je odbijen i zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića da za proslavu Božića ode u Gračanicu na liturgiju.

Takođe, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin sproveden je sa Kosova 7. januara. On je želeo da poseti policijsku stanicu u Gračanici u kojoj su istog dana, na Božić, bili privedeni srpski mladići.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr