Srbin nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Jedna od 259 nominacija

Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Miodrag Lovrić nominovan je za Nobolevu nagradu za mir za 2013. godinu, a pored njega postoji još 259 nominacija, među kojima je 209 pojedinaca i 50 organizacija, što čini rekord u broju nominacija.

U izjavi Tanjugu profesor Lovrić je rekao da je nominovan zbog izrade Međunarodne enciklopedije statističkih nauka.

Za Nobelovu nagradu za mir predložili su me rektor jednog univerziteta iz SAD, nekoliko senatora iz Mičigena, rektor univerziteta u Hajderabadu u Indiji, dvojica dekana iz socijalnih nauka, takođe iz Indije – rekao je Lovrić.

Objašnjavajući da se Nobelova nagrada za mir dodeljuje prvenstveno za doprinos povezivanju i bratstvu naroda sveta, Lovrić je naveo da je sjedinio 620 najpoznatija autora iz 105 zemalja na jedisntvenom projektu i izradi Međunarodne enciklopedije statističkih nauka.

enciklopedija u stvari širi bratstvo među narodima čitavog sveta, bez obzira na njihovu veru, naciju, kulturu i ekonomski status. Uključeni su narodi sa svih šest kontinenata, a na projektu je radilo i nekoliko Nobelovca – kaže Lovrić.

Lovrić, kao profesor Univerziteta u Beogradu, predavao je svojevremeno u Australiji, odakle je došao da statistiku predaje na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Povratak na Net.hr