NEOČEKIVANO

SRBIJI NE ODGOVARA MARGINALIZIRANJE HRVATA U BiH: Hrvatski državni vrh surađivat će s Vučićem u rješavanju problema u BiH?

Hrvatski politički vrh razmišlja o tome da srpskom premijeru Aleksandru Vučiću prida važnu ulogu u pronalaženju rješenje koje bi osiguralo dva osnovna cilja što se tiče BiH – otvaranje europske perspektive za BiH i osiguranje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, navodi izvor koji je posljednjih mjeseci angažiran u odnosima između Hrvatske i BiH, piše Jutarnji.

Politički vrh, navodi se, vjeruje da bi Vučić mogao pomoći u traženju dugotrajnog rješenja situacije u BiH.

‘Hrvatska želi BiH kao suverenu državu s tri ravnopravna naroda.Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju u EU i NATO-u, među ostalim jer je interes Hrvatske imati stabilnu državu s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu i svjedočimo trendu koji nije prihvatljiv. Zbog toga je Hrvatska, poslije 15 ili 16 godina, odlučila voditi ozbiljnu i sustavnu politiku prema BiH, što nekima ne odgovara. Posljedica je ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju.

‘Vučić ne želi dijeliti BiH’

Bakir Izetbegović želi da sve ostane kao što je bilo, i podignute su optužnice kako bi one postale predmet razgovora, a ne ono glavno, kako urediti BiH kao demokratsku državu’, ispričao je izvor Jutarnjeg lista.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier ovih je dana kazao kako se hrvatske vlasti konzultiraju s NATO-om i Europskom unijom oko optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a. Kako navodi izvor, očekuje se puno veća angažiranost SAD-a nakon formiranja iduće predsjedničke administracije, ali i Srbije.

Prema mišljenju sugovornika Jutarnjeg lista, za razliku od lidera Republike Srpske Milorada Dodika, Aleksandar Vučić nije zainteresiran za podjelu BiH.

Traži se rješenje problema među državama

Vučić je svjestan da međunarodna zajednica ne dopušta podjelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija. Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Daytonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obvezu pridonositi miru i izgradnji BiH. Usto, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginaliziraju Hrvati, jer nastaju dva entiteta – srpski i bošnjački – koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu jednakopravni sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu.

Naposlijetku, Hrvatska i Srbija, odnosno Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić prije nekoliko mjeseci potpisali su Subotičku deklaraciju, koja predstavlja temelj rješavanja problema među našim državama’, rekao je dužnosnik za Jutarnji.

Povratak na Net.hr