Špijunira li vas vaš Kindle?

Ako ne želite da drugi ljudi znaju što čitate, nemojte koristiti e-čitače knjiga, pogotovo ne one s konstantnim pristupom internetu. Privatnost korisnika najviše krše Kindle i Nook.

Kindle i Nook su tijesno povezani s velikim knjižarama, Amazonom i Barnes&Nobleom, tako da se svaka kupnja knjiga preko čitača bilježi u njihovoj bazi. U Kindleovom ugovoru o korištenju jasno stoji da će uređaj Amazonu javljati sve o sadržaju vašeg Kindlea i vašem korištenju uređaja.

Nook ima mogućnost slanja informacija svojoj matičnoj kući na sličan način, no ne zna se da li to doista i radi.

Srećom, postoje i e-čitači koji se ne spajaju na internet i ne bilježe vaše čitalačke navike. Sonyjev Reader skuplja podatke o knjigama koje kupite u Sonyjevoj trgovini, no budući da dozvoljava kupnju iz drugih izvora, možete posve zaobići ostavljanje pisanog traga. Još sigurniji su softverski e-čitači koji se mogu instalirati na mnoštvo uređaja, uključujući mobitele i prijenosna računala, i koji nikome neće proslijeđivati podatke o vašim knjigama.

Na kraju, odluka je na vama. Biste li radije imali manje privatnosti i uslugu koja je jednostavna za korištenje, ili ćete se radije odlučiti za kompliciraniji uređaj koji štiti vašu privatnost?

Povratak na Net.hr