TRAJALO JE GODINAMA

SILOVAO KĆER PA DOBIO 1.503 GODINE ZATVORA: ‘Nisam imala ni snage ni glasa, bila sam bespomoćna…’

U Kaliforniji je sud jednog čovjeka osudio na 1.503 godine zatvora zbog silovanja njegove kćeri tinejdžerke tijekom četiri godine.

41-godišnjak je osuđen u petak, a to je do sada najduža poznata kazna izrečena na Vrhovnom sudu u gradu Fresno u Kaliforniji, piše The Guardian.

Ozbiljna prijetnja društvu

Tijekom izricanja presude, sudac Edward Sarkisian rekao je da optuženi predstavlja ozbiljnu prijetnju društvu te je dodao da nikad nije pokazao znakove kajanja, a kćer je krivio za neprilike koje prolazi tijekom suđenja.

Nesretnu je djevojku prvo seksualno napastovao jedan obiteljski prijatelj, a umjesto da ju zaštiti, otac ju je pretvorio u ‘komad imovine’, rekla je tužiteljica Nicole Galstan.

Žrtva sada ima 23 godine. Otac ju je silovao dva do tri puta tjedno u periodu od svibnja 2009. do svibnja 2013., kada je konačno skupila hrabrosti i pobjegla od nasilnika.

Porota ga je u rujnu proglasila krivim za 186 kaznenih djela iz sfere seksualnog nasilja, uključujući brojna silovanja maloljetnice.

‘Kad me otac zlostavljao, bila sam jako mlada. Nisam imala snage ni glasa, bila sam bespomoćna’, rekla je djevojka i dodala da otac nikad nije pokazao kajanje za svoja djela ili suosjećanje za njezinu bol i patnju.

Odbacio mogućnost nagodbe

Optuženik je već dva puta odbacio mogućnost da prizna krivnju. Da je priznao krivnju prije preliminarnog saslušanja, tužitelji bi preporučili zatvorsku kaznu od 13 godina, no on je tu ponudu odbio. Još su mu jednom ponudili nagodbu, prije samog suđenja. Da je priznao krivnju, dobio bi 22 godine zatvora. I tu je ponudu odbio rekavši da bi ga trebali pustiti iz zatvora na račun vremena koje je već proveo tamo čekajući suđenje.

‘Uništio je djevojčine tinejdžerske godine i učinio da se ona osjeća kao da je sama kriva’, rekao je sudac prilikom izricanja maksimalne kazne.

Ova je presuda u oštroj suprotnosti s nedavnim slučajem u Montani. Tamo je muškarac silovao svoju 12-godišnju kćer, a nije uopće dobio zatvorsku kaznu. Umjesto toga, sudac mu je izrekao uvjetnu kaznu od 30 godina nakon što je priznao krivnju. U zatvoru je tako proveo samo 60 dana, a od toga su mu oduzeli 17 dana koje je u zatvoru proveo prije samog suđenja.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr