Siguran seks

Nije bitno tko vam može nešto prenijeti, već što vi možete učiniti da biste to spriječili

AIDS uzrokuje virus HIV, koji oslabljuje imunološki sustav i čini tijelo manje ili nikako sposobnim za borbu protiv infekcija. HIV ne pogađa nekoga drugoga, već svakoga bez obzira na seksualno usmjerenje, spol, godine, rasu ili ekonomski status. Samo vi možete odlučiti kakav vam seks odgovara i kakvi su njegovi rizici.

Prema nečijem izgledu i pojavi ne možete zaključiti je li zaražen ili ne. Većina nositelja HIV-a ne izgleda bolesno i mnogi prenose virus nehotice. Brak, duge veze i monogamija nisu jamstvo protiv AIDS-a ako je jedan od partnera bio ranije zaražen. AIDS je prvi put uočen 1981. godine, a virus je postojao već od ranije. Morate znati da negativan ishod testa na HIV ne znači ništa, ako nije prošlo bar šest mjeseci od nesigurnoga spolnog odnosa.

Narkotici i alkohol mogu posredno biti vrlo opasni jer smanjuju moć prosudbe, te vas vode u rizične situacije u kojima se ne bi našli pod normalnim okolnostima. Ujedno smanjuju sposobnost imunološkog sustava, te vas čine više podobnim za zaraze HIV-a i drugih bolesti.

Razgovor prije seksa s nedovoljno poznatom osobom vrlo je bitan, ali podrazumijeva rizik oslanjanja na iskrenost sugovornika. Moguće je da se partner više ne sjeća ili ne želi priznati rizične djelatnosti, posebno ako su se dogodile prije mnogo vremena.

arti-200101084080006

Povratak na Net.hr