Seedorf kao “dvanaesto prase”

Pedeset nastupa za “Oranje”, velike igre u dresu Ajaxa i madridskog Reala, te fenomenalan početak u Interu, stvar su vrijedna divljenja, no Clarence Seedorf na EURU grije klupu za pričuve. Zašto?

Povijest se ponavlja. Baš kao i prije dvije godine na Coupe de mondeu, “radilica” “narančastih” izgubila je mjesto u njajjačoj postavi. 24-godišnji Seedorf bez premca je najtalentiraniji igrač među “gubitnicima” u nizozemskoj reprezentaciji, no pitanje je hoće li se vratiti među jedanaest tijekom “nokaut sustava” koji za domaćina počinje protiv Jugoslavena.

Mediji su Seedorfovo guranje u zapećak pretvorili u slučaj, a ni on sam ne želi više “gutati” i držati u sebi “svu gorčinu ovoga svijeta”. Nizozemska državna televizija nakon dvoboja Rijkaardovih nogometaša protiv Čeha provela je anketu s pitanjem treba li Seedorf pristati na ulogu u ovom slučaju “dvanaestog praseta”. Osamdeset posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, ponajviše zahvaljujući velikoj nestalnosti Seedorfove reprezentativne forme. Tamnoputi nogometaš kao opravdanje ponudio je, međutim, “ne svoju psihičku nestabilnost, već opće ozračje u reprezentaciji”, napominjući kako neki igrači, usprkos slabim igrama, ipak imaju “doživotni kredit”.
“Ja sam Nizozemac i igram za nizozemsku reprezentaciju, no ozračje u izabranoj vrsti sve to dovodi u pitanje,” razočarano je “rak-ranu” “Oranja” još jednom načeo Seedorf.

Povuče li se crta ispod dosadašnjeg Seedorfova reprezentativnog učinka, bez sumnje zaslužuje svaku minutu u narančastom dresu.
U dvoboju s Nijemcima u veljači ove godine, koji je Nizozemska dobila s 2:1, Seedorf i Davids držali su konce sredine terena. Seedorfovu igru tada su “opjevali” sve nizozemske novine, no trenutačno je mjesto u najjačoj postavi prigrabio Philip Cocu. Usprkos hvalospjevima nakon “Elfa”, neprestano tinja Seedorfov sukob s medijima. Svoje korijene ima u dva značajna promašaja s bijele točke. 1996. upravo je njegova nepreciznost s 11 metara zaustavila Nizozemce u četvrtfinalu Europskog prvenstva, a strašno mu se zamjera i neiskorištena najstroža kazna protiv Turaka u kvalifikacijama za Coupe de monde.

“Sakupio sam pedeset nastupa za reprezentaciju. Odigrao sam više dobrih nego loših utakmica, promašio dva jedanaesterca. No i drugi su promašivali s bijele točke, zašto sam uvijek samo ja na meti?”, retoričko je pitanje na koje Seedorf indirektno odgovara čak i nikad raščišćenim rasnim sukobima među “narančastima”.

Povratak na Net.hr