STIŽU I SVJEDOCI

SAZVANA VELIKA POROTA: Zahuktava se istraga oko ruskog miješanja u izbore zbog kojeg je, navodno, Trump došao na vlast

Posebni tužitelj Robert Mueller sazvao je veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio navode o ruskom miješanju u američke izbore 2016., izvijestio je u četvrtak list The Wall Street Journal, navodeći dva neimenovana izvora upoznata s time.

Velika je porota započela svoj rad zadnjih tjedana što je znak da se zahuktava Muellerova istraga o navodnim ruskim naporima da utječu na izbore te da li je Rusija bila u dosluhu s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa, piše WSJ.

Rusija igra znatnu ulogu u prvih šest mjeseci Trumpova predsjedništva s kongresnim tijelima koja istražuju umiješanost Rusije u izbore za koju američke obavještajne agencije smatraju da je bila zamišljena da prevagne glasovanje u Trumpovu korist.

Moskva niječe bilo kakvu umiješanost a Trump niječe dosluh svoje kampanje i opetovano osuđuje istrage kao politički lov na vještice.

Muellerovo korištenje velikom porotom može mu dati snažno oruđe u potrazi za dokazima među kojima i izdavanje subpoena i prisiljavanje svjedoka  da svjedoče.

Velika porota je skupina običnih građana koja, radeći iza zatvorenih vrata, razmatra dokaze i moguća kaznena djela koja istražuje tužitelj i odlučuje o tome treba li podnijeti kaznene prijave.

Povratak na Net.hr