S. Koreja preti SAD: Imamo vas u dometu

Pjongjang samo podseća na svoje nuklearno oružje

Severna Koreja upozorila SAD da je američka teritorija “uveliko unutar dometa” nuklearnog oružja Pjongjanga.

U članku postavljenom na zvaničnom sajtu Uriminzokiri, član Nacionalnog komiteta za mir Koreje napisao je da je Sever sada “potpuno nezavisna država sa raketama i nuklearnim naoružanjem” i da “Sjedinjene Države treba da budu svesne da je kopno SAD sada uveliko unutar dometa naših strateških raketa i nuklearnog oružja”.

Severna Koreja je iznela slične optužbe i oktobra prošle godine, rekavši da poseduje rakete koje mogu da pogode kontinentalni deo Sjedinjenih Država. To je bilo uglavnom odbačeno kao hvalisanje, ali to je bilo pre nego što je Pjongjang uspešno lansirao raketu dugog dometa u decembru, posle čega je izvršena i treća proba nuklearne bombe 12. februara.

Iako većina sručnjaka smatra da Pjongjangu predstoji dug put na izgradnji pouzdane interkontinentalne rakete, svi smatraju da je decembarsko lansiranje bio korak bliže tom cilju. Nuklearna proba ovog meseca takođe je podstakla strahovanja da je Pjongjang na dobrom putu da proizvede minijaturnu atomsku bombu koju će moći da stavi na balističku raketu.

Posle analiziranja ostataka prvog stepena rakete u decembru vojska Južne Koreje je procenila da je njen mogući domet oko 10.000 kilometara, što je udaljenost zapadne obale SAD.

U odvojenom komentaru severokorejska agencija KCNA je danas osudila planirane zajedničke manevre SAD i Južne Koreje i upozorila da se Korejsko poluostrvo nalazi na “pedalj od eksplozije”.

Severna Koreja je prošle nedelje upozorila komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji da će njegove snage biti “suočene s bednim uništenjem” ukoliko budu izvele predviđene vojne vežbe sa južnokorejskom vojskom.

Severokorejska agencija KCNA juče je objavila da je vođa Kim Džong Un nadgledao artiljerijsku vežbu sa bojevom municijom koja je imala za cilj da simulira “stvarni rat”, samo dan nakon što je u Južnoj Koreji nova predsednica Park Geun-Hje položila zakletvu i stupila na dužnost. To je bila četvrta Kimova inspekcija jedinicama tokom poslednjih nedelja napetosti među susedima.

Severna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre, ali ne i potpisivanjem ugovora o miru. Komande američkih i južnokorejskih snaga planiraju da od 1. marta održe dvomesečne zajedničke vežbe “Mladi orao” sa manevrima na zemlji, vodi i vazduhu sa oko 200.000 južnokorejskih trupa i 10.000 američkih vojnika, prenosi Tanjug.

Vašington i Seul redovno održavaju vojne vežbe za koje tvrde da su isključivo odbrambene prirode. Severna Koreja je poslednjih meseci pojačala ratobornu retoriku prema SAD i Južnoj Koreji i tvrdi da njihove vežbe predstavljaju pripremu za invaziju na Sever.

Povratak na Net.hr