Roditelji šamaraju male tenisere kad gube meč

Da li je to put kojim se stiže do Noleta?

Roditelji malih tenisera u Srbiji spremni su čak i da zlostavljaju svoju decu ne bi li ostvarili cilj – zaradili veliki novac. Pojedinci vrše pritisak i na sudije i trenere, a sve u nadi da će im oni pomoći da njihovo dete postane novi Novak Đoković ili Ana Ivanović.

Tenis je vrlo skup sport, u igri su velike pare, pa su i ambicije roditelja još veće. Neki izgube kontrolu i udare šamar ili dva detetu, jer ne sme da izgubi poen ili meč.

Roditelji tuku decu na turnirima, to svi znaju. Posebno je poznat slučaj moje vršnjakinje iz Beograda, koju tata ošamari u toku meča. To je kasnije postalo njihova taktika za pobedu, jer druga devojčica se šokira i ne može da igra kao ranije. Sudije obično ne reaguju, ne znam zašto. Možda imaju neki dogovor – ispričala je 12-godišnja teniserka S. B. iz Novog Sada za 24 sata.

Savesni roditelji žele da se stane na put ovakvim dešavanjima, koja ne samo da štete samom tenisu, već mogu da ostave duboke posledice kako na samu decu koja trpe torturu, tako i na one sa druge strane mreže koji su prinuđeni da sve to gledaju i u tome učestvuju.

U Teniskom savezu Srbije kažu da se dešava da roditelji budu vrlo agresivni i neprijatni jer imaju iskrivljenu percepciju da neko radi protiv njihovog deteta.

Mogu da potvrdim da je bilo slučajeva kada su sudije prijavljivale roditelje da viču na njih, ometaju im rad i vrše pritisak, iako to nije dozvoljeno. U tenisu je strogo zabranjen ulazak na teren, a na to kako ko će se ljudi ponašati na tribinama, ne može da se utiče – rekao je advokat Predrag Avramović, zadužen za disciplinska i pravna pitanja u TSS-u.

U klubovima koji organizuju treninge i turnire imaju razne problematične situacije, ali pokušavaju da ih reše na svoj način. Tako je direktor TK “Haron” Ivan Petković istrajan u tome da na teren niko ne ulazi osim trenera i tenisera.

Naš sistem rada je takav da trener sam radi sa detetom, da se niko ne meša. Problemi se dešavaju jer su roditelji uvučeni u celu priču, jer ih zbog besparice oni vode na turnire. U kolektivnim sportovima je lakše, trener smesti ekipu u autobus, odvede ih na utakmicu i vrati kući. To je kompleksna stvar i potrebno je mnogo toga da se poklopi kako bi se rešila – smatra Petković.

Trener sa Zvezdare, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je alarmantno to što roditelji postaju agresivni dok deca još uče pravila.

Imali smo slučaj dečaka od osam godina kog je otac udario jer je izgubio sparing meč. Sa ocem smo pokušali da razgovaramo, ali bezuspešno. Poražavajuće je što je su pojedini roditelji zbog toga povukli decu sa tenisa – ispričao je ovaj trener.

Povratak na Net.hr