ODZVONILO TABLETAMA

REVOLUCIONARNI UREĐAJ STIGAO U ZAGREB! Depresija i PTSP sada će se liječiti puno lakše i uspješnije

Depresija bi prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. godine mogla postati drugi zdravstveni problem u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

U Hrvatskoj od nje boluje oko 300 tisuća ljudi  pa zato optimizam budi uređaj MagStim kojim se magnetskom stimulacijom mozga bezbolno liječe indikacije poput depresije, anksioznih poremećaja, PTSP-a te ovisnosti kao što su kockanje, pušenje ili alkoholizam.

Prednosti ove metode

Nova verzija tog aparata stigla je u Psihijatrijsku bolnicu “Sveti Ivan” u Jankomiru čiji je ravnatelj Igor Filipčić za Slobodnu Dalmaciju ispričao koje su njegove prednosti.

Ova tzv. TMS metoda liječenja psihičkih i neuroloških bolesti, ali i u rehabilitaciji bolesnika, primjerice, onih koji su pretrpjeli moždani udar, u svijetu je stara tek desetak godina, a Filipčić je već 2009. godine na Harvard Medical School u Americi prošao edukaciju te kao jedan od rijetkih liječnika u Europi stekao certifikat za rukovanje uređajem kao i edukaciju drugih liječnika za taj rad.

“TMS je neinvazivna metoda za koju se ne koristi anestezija, nema kemije i nema gotovo nikakvih nuspojava. Eventualno to može biti kratkotrajna blaga bol na mjestu prislanjanja zavojnice na glavu i lokalno trzanje mišića. Međutim, ti bolovi nestaju praktički odmah nakon prestanka tretmana. Dosad nismo imali nikakvih ozbiljnijih pritužbi pacijenata, a na prvom uređaju od početka godine do danas bilo ih je 50-ak”, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Strahimir Sučić iz Filipčićevog tima. Dodaje da su smetnje individualne i kod osjetljivijih pacijenata možda mogu trajati malo, ali zanemarivo, dulje.

Kako izgleda liječenje

Tretman uopće ne izgleda zastrašujuće i zaboravite na mučne slike iz filmova. Pacijent sjeda na stolac nalik zubarskome, a u tretmanu na prvom TMS uređaju na glavu mu navuku “kapicu” poput vaterpolske, zavojnica se prislanja na glavu te obavlja mapiranje.

Uz pomoć jednokratnog magnetskog pulsa određuje se potrebna frekvencija i lokacija, koje su individualne za svakog pacijenta. Pulsni generator zatim stvara magnetsko polje u zavojnici koje prolazi kroz lubanju, likvor (magnetskom indukcijom pokreće se gibanje elektrona) i izaziva sekundarno električno polje u mozgu.

Princip elektromagnetske indukcije

“Dakle, uređaj koristi princip elektromagnetske indukcije, to jest magnetsko polje u zavojnici inducira struju u kori velikog mozga i time stimulira određena područja, regije mozga, za koja znamo da su slabije aktivna u određenim psihičkim poremećajima”, opisuje doktor Sučić tijek procesa koji traje 40-ak minuta. Provodi se tijekom četiri tjedna, svih pet radnih dana u tjednu, znači ukupno 20 tretmana, a liječenje je uglavnom ambulantno. U iznimnim slučajevima pacijenti mogu biti zadržani u bolnici tijekom tretmana, osobito oni izvan Zagreba.

Nadopuna klasičnim metodama liječenja

“TMS metoda koristi se uglavnom za liječenje srednje teških i teških oblika depresije, no najbolja je primjena kod pacijenata kojima ne pomažu klasične metode, znači ni lijekovi ni psihoterapijski postupci. Takve su rezultate pokazala i istraživanja u Americi”, ističe dr. Tomislav Gajšak, naglašavajući da pojava ovih aparata ne znači odustajanje od klasičnih metoda liječenja, nego je svojevrsna nadopuna, ali svakako manje invazivna i s minimalnim ili nikakvim popratnim pojavama.

Liječenje u Hrvatskoj besplatno

Pacijente u Hrvatskoj najviše će zanimati to što je liječenje TMS uređajem u bolnici u Jankomiru posve besplatno za HZZO-ove osiguranike, odnosno dovoljno je donijeti crvenu uputnicu.

Liječiti se mogu i pacijenti izvan Zagreba, ali za ulazak u tretman potrebno je najprije obaviti indikacijski razgovor s psihijatrom u ovoj bolnici. Usporedbe radi, u SAD-u ovo liječenje košta oko deset tisuća dolara, u Engleskoj oko tri tisuće funti, a za strance koji u Hrvatskoj žele platiti tretman – oko tisuću eura.

Koliko koštaju tablete?

Iako bi, sudeći prema interesu pacijenata, TMS uređaji u ovoj bolnici mogli danonoćno raditi, to, dakako, nije moguće. Treba voditi računa i o tehničkim mogućnostima aparata (pregrijavanje), pa se na novom uređaju na kojemu tretman traje 20 minuta dnevno može izmijeniti od šest do osam pacijenata.

Prema podacima Halmeda, na antidepresive Hrvatska je u 2015. godini potrošila 75,6 milijuna kuna, što je nešto više nego godinu dana prije, kada je taj trošak bio 74,78 milijuna kuna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr