Recenzije: Prednosti i nedostaci novog iPada

Prve recenzije novog iPada preplavile su internet. Mnogi recenzenti kažu da ako već imate iPad 2, nema potrebe kupovati novi. Zašto? Pročitajte u tekstu koji slijedi.

Novi iPad u slobodnu prodaju kreće 16. ožujka i to u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Kanadi, Francuskoj, Švicarskoj i Japanu, a od 23. ožujka bit će dostupan i u većini zemalja EU, uključujući i nama susjednu Sloveniju.

Prve recenzije novog iPada preplavile su internet. Većina recenzija je uglavnom vrlo pozitivna, međutim postoji nekoliko malih pritužbi koje smo prikupili kako bismo vas poštedjeli probijanja kroz mnoštvo recenzija i testova novog Appleova tableta.

Većina se slaže s jednim, a to je da ako već imate iPad 2, nema potrebe kupovati novi. Naime, ako želite uštedjeti 100 dolara, kupite iPad 2 umjesto novog modela.

David Pogue, tehnološki guru New York Timesa, oduševljen je novim iPadom. Sviđa mu se visoka rezolucija retina zaslona, bolja kamera i 4G LTE brzine, međutim i on smatra da novi uređaj donosi neznatna poboljšanja u odnosu na iPad 2. Njegov savjet je: ne kupujte novi iPad ako već imate iPad 2.

Prema njegovim riječima, novi iPad zaista bi se trebao zvati iPad 2S. Naime, Apple je slovo “S” već prije dodavao modelima iPhonea koji nisu bili u potpunosti novi, ali su imali značajna poboljšanja u odnosu na prethodne modele. Riječ je o modelima iPhone 3GS i iPhone 4S.

“Točno to se dogodilo s novim iPadom”, kaže Pogue. “Njegova tehnička poboljšanja” drže ga i dalje najpoželjnijim tabletom, jer je dovoljno u vodstvu u odnosu na Android, međutim novi iPad nije krenuo u nekom novom smjeru, u smislu da je riječ o nečem revolucionarnom.

Krenimo sada na pritužbe.

TechCrunch piše da je “novom iPadu potrebno malo više da se napuni”. Treba mu nekoliko sati, pa ćete najvjerojatnije to željeti učiniti tijekom noći. Ovo zvuči posve logično jer je Apple morao ugraditi veću bateriju kako bi mogao dobiti fantastičan novi zaslon.

“Nakon dulje upotrebe novi iPad se zagrijava u donjem desnom kutu. Nije nikada vruć, samo je topao”, piše TechChrunch. To vjerojatno ima veze s 4G povezivosti ili novom baterijom, no ovo se nije događalo s prethodnim verzijama iPada.

Zagrijavanje nije jedini problem. Prema riječima Poguea, “novi iPad je millimeter deblji” i također nešto teži od iPada 2 upravo zbog nove baterije. On smatra da je to “vrlo mala razlika, međutim prsti koji su navikli na stari iPad to će osjetiti, a to je loše”.

Mnogi korisnici bit će oduševljeni kad vide novi retina zaslon s kristalno jasnom i čistom slikom. Iskusni Walt Mossberg je za All Thing D napisao da je to “najspektakularniji zaslon koji je ikad vidio na mobilnim uređajima”.

Prema njegovim riječima, “za ono što ste mislili da je oštro, nije tako oštro kako bi moglo biti kad uzmete u ruke novi iPad”. Kvaliteta fotografija tako je jednaka kvaliteti fotografija u visokokvalitetnim časopisima, tako da ćete najvjerojatnije prvo primijetiti upravo kvalitetu zaslona kad izbliza vidite novi iPad.

Ipak, jedna stvar bi vam mogla zasmetati. “Jednu stvar Apple nije sredio. Kao svi sjajni, LCD zasloni u boji, i ovaj zaslon se slabo vidi na direktnoj sunčevoj svjetlosti”, piše Mossberg.

Bez obzira na sve ove prigovore, novi iPad svi će iz prve zavoljeti. Posebice zaslon. Iako, kako smo već rekli, većina recenzenata smatra da je iPad 2 jednako dobar kao i novi iPad.

Pogue je to najbolje izrekao kad je napisao da “novi iPad nije predstavio ništa što nismo već prije vidjeli, bilo na iPhoneu ili na konkurentskim tabletima”. Naime, Apple je samo uzeo svoj postojeći iPad i dodao mu novi zaslon, bateriju i mobilnu tehnologiju.

U Hrvatskoj novi iPad vjerojatno možemo očekivati sredinom ove godine, kad ćemo se i sami moći uvjeriti u sve ovo.

Prethodni članci:
arti-201203080004006
arti-201203010473006
arti-201203060639006
arti-201203080046006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr