Reakcije na prvu obljetnicu prestanka NATO bombardiranja

Prva obljenica prestanka NATO intervencije u SRJ, u znaku je različitih ocjena – od onih službenih o “pobjedi” nad NATO agresorom, do onih o porazu i kapitulaciji koji su doveli do “okupacije” Kosova.

U povodu obljetnice prestanka zračnih udara NATO-a, koji su trajali 11 tjedana, objavljuju se podaci o njihovim posljedicama.
Materijalna šteta procijenjena je na 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava službeno nikad nije objavljen, a procjene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general armije Dragoljub Ojdanić, izjavio je, neposredno poslije intervencije, da su živote izgubila 524 pripadnika VJ, a da se 37 vode kao nestali.
Predsjednik SRJ Slobodan Milošević je obećao da će biti objavljena sva imena poginulih, no to se nije dogodilo.

Napadi NATO zrakoplovstva su prekinuti 10. lipnja, kad je potpisan Vojno-tehnički sporazum o Kosovu i o povlačenju jugoslavenske vojske i policije s Kosova. Sporazum su u Kumanovu potpisali predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a. Potom je donijeta Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti kojom je određen mandat međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

U povodu obljetnice prestanka bombardiranja, Socijalistička
partija Srbije (SPS) je priopćila da je “hrabrost malog naroda porazila silu vojno moćnih agresora”, te da je NATO je bio “nemoćan” pred hrabrim narodom, njegovom vojskom i policijom, te vodstvom na čelu sa Slobodanom Miloševićem, “simbolom herojstva i slobode u svijetu, koji je branio i obranio zemlju”.

Priopćenje Jugoslavenske ljevice (JUL) u istom je tonu. Uz ostalo se ističe da su “moral i ljudsko poštenje najveće vrijednosti” i da je “alternativa barbarstvu – renesansa humanizma”.

Treća stranka vladajuće koalicije, Srpska radikalna stranka, u povodu obljetnice, težište stavlja na službene ocjene o “propaloj” misiji međunarodnih snaga na Kosovu i ponavlja zahtjev koji je jugoslavenska vlada uputila Vijeću sigurnosti o povlačenju KFOR-a i UNMIK-a s Kosova i o povratku jugoslavenske vojske i policije u pokrajinu.

Uz prigodne izjave i komentare u povodu obljetnice, objavljuje se i masovna potpora prijedlogu da se predsjednik SRJ Slobodan Milošević odlikuje Orednom narodnog heroja.

Ovaj prijedlog su oporbene stranke okarakterizirale kao znak gubitka “zdrave pameti”, jer je potpuno nejasno gdje je to predsjednik Miloševiće iskazao veliku hrabrost za koju se dodjeljuje ovo odličje.

Oporbene stranke drže da je prošle godine “katastrofalna politika režima Slobodana Miloševića doživjela poraz i kapitulaciju”.
Oporba je također nezadovljna stanjem na Kosovu, ali uglavnom drži da su promjene na bolje i zadržavanje Kosova unutar Srbije i Jugoslavije, moguće samo s demokratskim promjenama u Beogradu.

“Režim Slobodana Miloševića nije izvukao nikakve pouke iz prošlogodišnjih događaja, već je nastavio s politikom totalne izolacije, rata sa cijelim svijetom, proglašavanjem poraza pobjedom, i na kraju priprema rat protiv vlastitog naroda”, priopćila je tako oporbena Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Povratak na Net.hr