STRELOVITI USPON

RAZBACUJE SE NOVCEM: Nevjerojatan život Facebookovog milijunaša Seana Parkera

Sean Parker u Facebook je uletio kao osoba koja je jedina prepoznala potencijal projekta, a iz njega je “izletio” zbog optužbi za posjedovanje kokaina. Potom se “skućio” kod prvog ulagača kojeg je doveo u Facebook i sada se razbacuje svojim bogatstvom koje danas teži oko 2,7 milijardi dolara.

Sean Parker rođen je u Herndonu u Virginiji 1979. Već je u srednjoj školi “imao svoje prste” u informatici i već je do završnog razreda škole zarađivao 80 tisuća dolara godišnje kroz različite projekte. S 19 godina sa Shownom Fanningom osnovao je Napster, servis za besplatno “dijeljenje” glazbe. Nakon brojnih tužbi izdavača i izvođača bili su mrežu, koju su koristili milijuni ljudi, prisiljeni zatvoriti.

Godine 2002. lansirao je Plaxo, društvenu mrežu koja služi kao internetski adresar, a 2004. pridružio se Facebooku kao jedan od osnivača i donio im i prvog ulagača. Tada je imao svega 24 godine. Godinu kasnije bio je optužen za posjedovanje kokaina. Iako nikada nije osuđen, to je doprinijelo njegovom odlasku iz Facebooka.

Za 20 mil. dolara kupio kuću, za 55 vilu, a trodnevni tulum vjenčanja koštao ga 4,5 mil. dolara

Potom se 2006. pridružio Fondu Pitera Thiela, inače prvog ulagača u Facebook. Sam Parker na IPO-u Facebooka zaradio je oko dvije milijarde dolara, a bogatstvo mu se broji na 2,7 milijardi.

U New Yorku je kupio kuću poznatu po divljim tulumima “Bacchus house” za 20 milijuna dolara, a u Los Angelesu vilu Ellen Degeneres za 55 milijuna dolara. Sa suprugom Aleksandrom vjenčao se u Kaliforniji na svadbi koja je trajala tri dana i koštala 4,5 milijuna dolara. Kostime za tulum izradio im je kostimograf Gospodara prstenova.

Povratak na Net.hr