KRVNIK IZ SREBRENICE

RATKO MLADIĆ OČAJNIČKI POKUŠAVA SPRIJEČITI NEMINOVNO: ‘Umrijet će ako sutra bude morao slušati presudu Haškog suda’

Odvjetnici Ratka Mladića, kojeg sutra u 10 sati očekuje izricanje presude za ratni zločin, zatrpavaju Haški tribunal zahtjevima za odgodom izricanja presude te na sve načine istu pokušavaju odgoditi.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba dugo je pokušavao izbjeći ruku pravde, naprije se skrivajući, a potom opstruirajući proces u sudnici. Sutra u 10 sati trebao bi čuti presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

‘Bilo kakva manja kazna od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi’, rekao je tužitelj Alen Tieger u završnoj riječi.

Odvjetnici Ratka Mladića traže oslobađanje, tvrdeći kako ratne zločine nisu počinili oni kojima je on zapovijedao, već paravojska nad kojom nije imao utjecaj.

Nude razne argumente za odgodu presude

Posljednjih dana Mladićevi odvjetnici zatrpavaju tribunal zahtjevima za odgodom izricanja presude, a za to nude razne argumente, piše dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

U jednom od nedavnih zahtjeva, rusko veleposlanstvo je tražilo da se odobri ‘diplomatska misija’ u kojoj bi pripadnik ruskog pravoslavnog klera posjetio Mladića na njegov zahtjev. Odbijeni su, no odvjetnici su se žalili da se time uskraćuje pravo njihovog klijenta na susret s ‘predstavnikom bilo koje vjere’.

Prošlog tjedna Mladić je sudu putem odvjetnika poručio kako će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu. Sve je potkrijepio pismom dr. Velibora Ristića, specijalista interne medicine, kardiologije i elektrofiziologije iz Beograda.

‘Mogao bi umrijeti’

‘Ako bi pacijent Ratko Mladić bio primoran sudjelovati na pretresu povodom izricanja presude (…) upozoravam da bi u tim okolnostima bio, protivno svim etičkim medicinskim pravilima, direktno izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija (ponovni moždani udar, ponovni srčani udar i naprasna smrt)’, napisao je dr. Ristić.

Raspravno vijeće ostalo je gluho na sve zahtjeve Mladićevih odvjetnika jer smatraju da zahtjevi nisu osnovani. Vjeruju riječima glavnog liječnika pritvorske jedinice tribunala, dr. Paulusu Falkeu koji kaže kako Mladić u pritvoru ima vrhunsku zdravstvenu skrb te da je u stanju slušati presudu.

Sam Mladić hvalio je dr. Falkea i medicinsko osoblje koje se brine o njegovu zdravstvenom stanju.

‘Duboko se klanjam svima njima i pozdravljam ih kao ljude koji su me izvukli iz groba. Da nije bilo vaše njege, lijekova i Božje volje, davno bih ja posjetio Svetog Petra’, rekao je Mladić.

Moguće je da se sutra neće pojaviti u sudnici

Njegov odvjetnik Branko Lukić jučer ga je posjetio u pritvoru te poslije izjavio kako postoji mogućnost da se Mladić sutra ne pojavi u sudnici.

‘Baš je loše, ne može hodati, tetura. Čovjek stvarno nije dobro’, rekao je Lukić.

Povratak na Net.hr