Raspad slovenske vladajuće koalicije

Vladajuće slovenska koalicija prestala je postojati nakon sukoba oko novog izbornog zakona, no stranke su se dogovorile da zadrže postojeću vladu do sljedećih općih izbora, predviđenih za jesen ove godine

Vladajuća slovenska koalicija prestala je postojati nakon sukoba oko novoga izbornog zakona, no stranke su se dogovorile da zadrže postojeću vladu do sljedećih općih izbora, predviđenih za jesen ove godine. Procjenjuje se da će vlada uspjeti normalno funkcionirati tijekom tog razdoblja, unatoč raskolu.

Kraj koalicijskog sporazuma konzervativnog SLS-a premijera Andreja Bajuka i SDS-a uslijedio je nakon glasovanja u parlamentu o uvođenju sadašnjeg razmjernog izbornog sustava u Ustav. Socijalni demokrati, manjinska stranka u koaliciji, htjeli su razmjerni sustav zamijeniti većinskim, što je i bilo razlogom formiranja koalicije. Slovenija je razmjerni izborni sustav koristila od osamostaljivanja 1991. godine.
Nova vlada preuzela je vlast tek prije sedam tjedana, nakon što je prijašnja vlada premijera Janeza Drnovšeka izgubila povjerenje većine u travnju. Mjeseci političke nesigurnosti dodatno su produljili pripreme Slovenije za moguće članstvo u Europskoj uniji. Predsjednik Slovenije Milan Kučan započeo je razgovore s parlamentarnim strankama o mogućim datumima izbora i trebao bi ih objaviti do kraja tjedna. Izbori moraju biti održani najkasnije tijekom studenog.

Povratak na Net.hr