PUTNI SERVIS

STANJE U PROMETU 25. LIPNJA

Ceste su mokre od kiše u sjevernim i zapadnim krajevima, Istri i Primorju te u zapadnoj Slavoniji.

Promet je na državnoj cesti broj 1 (ličkoj magistrali) srednje jakosti i u blagom pojačanju, uveće se očekuju kolone.

Na državnoj cesti D3 kroz Gorski kotar izuzetno je pojačan i vozi se u kolonama.

Na cesti kod Delnica i Kupjaka ima magle, javio je
Hrvatski autoklub o stanju u prometu u 13.30 sati.

Zbog lošeg vremena i velikog broja vozila na prometnicama, HAK vozačima preporuča strpljenje i polaganiju vožnju, bez
pretjecanja.

Na prilaznim prometnicama Karlovcu kao i u samom gradu Karlovcu prometna policija regulira promet koji se za sada odvija bez većih zastoja.

Na graničnom prijelazu Macelj promet se polako normalizira iako još uvijek ima nešto dužeg čekanja prilikom izlaska iz zemlje.
Na ostalim graničnim prijelazima promet teče na izlazima uz kraća čekanja.

Danas do 23 sata na važnijim cestama u zemlji zabranjen je promet teretnim vozilima čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona.
Vidi pod ZABRANE PROMETOVANJA!

Trajektni je promet redovit na svim linijama.

Granični prijelaz Dvor-Bosanski Novi zatvoren je zbog rekonstrukcije mosta preko Une. Završetak radova se predviđa za 30. rujna ove godine.

Zatvoren je i granični prijelaz Gunja-Brčko, zbog popravka mosta preko Save. Za vrijeme radova prijelaz državne granice s BiH bit će pristupnom skelom nedaleko dosadašnjeg mjesta prijelaza.
Završetak radova predviđen je za 31. listopada.

IZVANREDNA REGULACIJA PROMETA

Zbog razminiravanja do 7. kolovoza svakodnevno od 8 do 13 i od 16 do 20 sati zatvara se cesta Sisak-Petrinja na dionici Pračno-Petrinja.
Promet prema BiH je preko novog mosta u Sisku do Pračna i Hrvatske Dubice. Za smjer Petrinja-Sisak vozi se preko mosta Brijest do Žažine i Siska.

Zbog završetka radova na gradnji zapadnog kolnika dionice Ivanja Reka-Popovac za sav promet je zatvoren dio čvora Kraljevački Novaki i čvora Popovec, te se oni ne koriste za uključenje odnosno isključenje na cestu od Varaždina prema Zagrebu, odnosno smjer Lipovac, Karlovac i Krapina, javlja HAK.

ZABRANE PROMETOVANJA

Teretnim vozilima s više od sedam i pol tona nosivosti zabranjeno je prometovanje tijekom svih dana vikenda do 15. rujna, kako bi se omogućila bolja protočnost na hrvatskim prometnicama tijekom nastupajuće turističke sezone.

Zabrana prometa vrijedi, petkom od 16 do 23 sata, subotom od 5 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata.

Naredbom o ograničenju prometa na cestama ministra unutarnjih poslova Šime Lučina, koja stupa na snagu objavom u Narodnim novinama, zabranit će se promet teretnim automobilima sa ili bez prikolice, čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima sa ili bez prikolice koja su duža od 14 metara, traktorima, zaprežnim vozilima, radnim i drugim strojevima, te vozilima koja se ne mogu kretati brzinom većom od 40 kilometara na sat i vozilima za osposobljavanje kandidata za vozače.

Zabrana iz naredbe iznimno ne vrijedi za teretne automobile petkom i dane uoči blagdana na dijelovima cesta broj: 1 (GP Macelj – Krapina, broj 2 GP Dubrava Križovljanska – Varaždin, broj 4/GP Bregana – Zagreb (čvor Jankomir) i broj: 8 /GP Pasjak – Rijeka/.

Od ograničenja propisanih naredbom izuzeta su vozila pod pratnjom i s prednošću prolaza, vozila MUP-a i oružanih snaga, vozila za održavanje cesta, elektroenergetskih i sličnih instalacija, te ona za dostavu pošte i tiska, cisterne s pitkom vodom, vozila koja prevoze materijal ili opremu za slučajeve nužde.

6. Animafest 2000

14. svjetski festival animiranog filma završava danas u 21 sat, proglašenjem pobjednika i nagrađenih filmova.

Prije toga na programu su prisjećanja na začetke hrvatskog animiranog filma i djela Dušana Vukotića i Nikole Kostelca. Tijekom posljednjeg festivalskog dana publici će biti predstavljena indijska produkcija animiranog filma i panorama svih filmova ovogodišnjeg Animafesta.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije. Najveća je 20 000 kuna, a osvojit će ju najbolji film svih kategorija. Nagrade od 10 000 kuna namijenjene su sljedećim kategorijama:
A za film trajanja od 30 sec. do 6 min.
B za film trajanja od 6 do 15 min.
C za film trajanja do pola sata te kategoriji D, za najbolju filmsku produkciju.

Hrvatski animirani film koji je oduvijek dobro kotirao na svjetskim pa tako i na zagrebačkom festivalu animiranog filma, ove je godine bio znatno slabije zastupljen u odnosu na protekle festivalske godine.

Kao hrvatski predstavnici na Animafestu 2000 potpisali su se Danijel Šunjić s produkcijom “Film s djevojčicom” te Nicole Hewitt s filmom “In/Dividu”.

Zanimljiv je bio i povratak jugoslavenske animacije koju je na ovogodišnjem festivalu predstavio Želimir Žarković s filmom “Kameleon”.

Na festivalu su gostovali animatori i filmovi iz Japana, Rusije, Indije, Australije, Kanade, Brazila, Meksika, SAD-a i cijele Europe.

Povratak na Net.hr