PUTNI SERVIS

STANJE NA CESTAMA 27. SRPNJA

Promet se jutros na većini cesta u Hrvatskoj odvija bez poteškoća i ograničenja i slabe je do ponegdje srednje jakosti.

Na cesti D23 (Duga Resa-Josipdol-Senj) kod mjesta Prokike u općini Brinje, došlo je do prevrtanja kamionske prikolice, pa je obustavljen promet teretnih vozila, dok osobna vozila prolaze otežano.

Na graničnim prijelazima se ne čeka duže na prijelaz državne
granice.

Trajektni je promet na svim linijama redovit.

UPOZORENJE!
Na novoj dionici autoceste od Zagreba do Svete Helene počela je naplata cestarine. Za I. skupinu vozila cestarina se plaća 10 kuna, za II. skupinu 15 kuna, za III. skupinu 20 kuna, a za IV. skupinu 30 kuna. Molimo vozače da se pripreme na smanjenje brzine i zaustavljenje vozila.

TRAJEKTNI PROMET
Trajektni se promet odvija po plovidbenom redu, zasad na svim linijama bez dužih čekanja.

IZVANREDNA REGULACIJA PROMETA

Na dionici autoceste Zagreb-Lipovac od 280. do 284. km na južnom kolničkom traku, promet se, zbog asfaltiranja kolnika odvija preticajnom trakom. Od 308. do 314. km, također na južnom kolniku, zbog održavanja cestovnog pojasa zatvorena je preticajna traka, a promet se privremeno odvija voznom i zaustavnom trakom. HAK vozače upozorava na privremenu prometnu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova na južnom kolniku buduće autoceste Zagreb-Bregana, promet se na dijelu trase u izgradnji odvija sjevernom trakom, dvosmjerno. Vozače se upozorava na oprez i pridržavanje prometne signalizacije.

Zbog popravka kolnika na autocesti Zaprešić-Krapina promet se djelomično odvija jednim kolničkim trakom u smjeru Zagreb-
Krapina.

Od 30. lipnja do 4. rujna zabranjen je promet teretnim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na cesti između Karlovca i Gračaca, osim na dionici između Korenice i Prijeboja. Zabrana se primjenjuje prema Naredbi o ograničenju prometa, a njome se treba rasteretiti cesta u turističkoj sezoni. Teretni promet između unutrašnjosti i juga će se odvijati cestom Duga Resa – Josipdol – Senj.

Zbog razminiravanja do 7. kolovoza svakodnevno od 8 do 13 i od 16 do 20 sati zatvara se cesta Sisak-Petrinja na dionici Pračno-Petrinja.
Promet prema BiH je preko novog mosta u Sisku do Pračna i Hrvatske Dubice. Za smjer Petrinja-Sisak vozi se preko mosta Brijest do Žažine i Siska.

Do 13. kolovoza bit će zatvorena županijska cesta od Poljane do Devčića. Prometovat će se cestom Otočac – Žuta Lokva – Senj – Sveti Juraj – Krasno.

Teretnim vozilima koja vuku prikolice zabranjeno je kretanje
županijskom cestom (stara karlovačka) na dijelu od Lučkoga do Karlovca od 5. srpnja ove godine do 5. srpnja 2001. Nakon mjerenja površinskih karakteristika i nosivosti kolničke konstrukcije utvrđeno je da bi daljnji promet izazvao veća oštećenja i ugrozio sigurnost prometa svih sudionika. Za teretna vozila s priključnim vozilima obilazni smjer je autocesta Zagreb – Karlovac.

SEZONSKA ZABRANA PROMETOVANJA

Teretnim vozilima s više od sedam i pol tona nosivosti zabranjeno je prometovanje tijekom svih dana vikenda do 15. rujna, kako bi se omogućila bolja protočnost na hrvatskim prometnicama tijekom nastupajuće turističke sezone.

Zabrana prometa vrijedi, petkom od 16 do 23 sata, subotom od 5 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata.

Naredbom ministra unutarnjih poslova Šime Lučina o ograničenju prometa na cestama , koja stupa na snagu objavom u Narodnim novinama, zabranit će se promet teretnim automobilima sa ili bez prikolice, čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima sa ili bez prikolice koja su duža od 14 metara, traktorima, zaprežnim vozilima, radnim i drugim strojevima, te vozilima koja se ne mogu kretati brzinom većom od 40 kilometara na sat i vozilima za osposobljavanje kandidata za vozače.

Zabrana iz naredbe iznimno ne vrijedi za teretne automobile petkom i dane uoči blagdana na dijelovima cesta broj: 1 (GP Macelj – Krapina, broj 2 GP Dubrava Križovljanska – Varaždin, broj 4/GP Bregana – Zagreb (čvor Jankomir) i broj: 8 /GP Pasjak – Rijeka/.

Od ograničenja propisanih naredbom izuzeta su vozila pod pratnjom i s prednošću prolaza, vozila MUP-a i oružanih snaga, vozila za održavanje cesta, elektroenergetskih i sličnih instalacija, te ona za dostavu pošte i tiska, cisterne s pitkom vodom, vozila koja prevoze materijal ili opremu za slučajeve nužde.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr