SUD ODLUČUJE

PRESUDA TOMISLAVU MERČEPU Je li doministar policije 1991. dopustio ratni zločin u Pakračkoj poljani?

Nakon više od četiri godine okončan je proces protiv Tomislava Merčepa zbog ratnog zločina u Pakračkoj poljani. Idući tjedan vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreći će mu presudu.

U ovom maratonskom procesu, bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova, koji je tijekom rata imao vlastitu postrojbu poznatiju pod nazivom “Merčpovci” ispitani su brojni svjedoci čiji su iskazi, trebali pomoći sudskom vijeću da razjasni je li Merčep doista bio zapovjednik u Pakračkoj poljani.

Je li Merčep bio zapovjednik?

Među svjedocima iz tog vremena našli su se Ivan Jarnjak, Ivan Vekić, Josip Perković, Vladimir Šeks i Smiljan Reljić, kao i nekolicina onih koji su preživjeli mučenja u Pakračkoj poljani u drugoj polovini 1991. godine.

Smiljan Reljić
Smiljan Reljić svjedočio je u postupku protiv MerčepaFoto: Zarko Basic/PIXSELL

Tijekom suđenja mijenjana je i optužnica prema kojoj je Merčep prvotno odgovarao za izdavanje zapovijedi za zločine nad civilima, no sada bi presuda trebala odgovoriti na pitanje zašto  pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičnu ovlast nije spriječio u ratnim zločinima. Merčep je prema tvrdnjama tužiteljstva iz izmjenjene optužnice pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama, pristajući i na njihove posljedice, istodobno svjestan da među njima ima manji broj pojedinaca koji su i ranije dolazili u sukob sa zakonom.

Bajramovićevo svjedočenje

Sada će se konačno utvrditi Merčepova odgovornost, dok se za zločine u Pakračkoj poljani zna odavno. Jasno je o njima, još krajem 1990-tih u intervjuu za Feral Tribune govorio policijski rezervist Miro Bajramović. No kada se pojavio na sudu kao svjedok u procesu Merčepu Bajramović je izjavio da sve to što je rekao nije istina.

U Pakračkoj poljani ubijeno je 40 osoba, nestalo je njih tri, dok ih je šest preživjelo mučenja i zlostavljanja. Na popisu 43 žrtve zbog kojih je optužen Merčep nalaze se i članovi obitelji Zec, koje su 1991. godine ubili MUP-ovi rezervisti. Supružnici Mihajlo i Marija, te njihova malodobna kći Aleksandra ubijeni su u prosincu 1991. godine, a ubojice su vrlo brzo uhvaćene. Međutim, unatoč priznanjima, zbog proceduralnih pogreški su svi pušteni na slobodu.

‘Nemam se od čega braniti’

Zbog moždanog udara kojeg je doživio prije nekoliko godina, Merčep je teško pratio suđenje, a na kraju je rekao tek kako se nema od čega braniti jer za zločin u Pakračkoj poljani nije odgovoran.

Perković je dobivao izvješća o Merčepovoj postrojbiFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Ipak, tužiteljstvo smatra da ima dovoljno dokaza o Merčepovoj zapovjednoj odgovornost nad postrojbom u Pakračkoj poljani. Jedan od odkaza je i svjedočenje Josipa Perkovića, koji je  to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane za sektor sigurnosti. On je pred sudskim vijećem izjavio da je Merčep vodio tu postrojbu.

“To sam zaključio iz događaja u jesen 1991. godine kad me jedne nedjelje tadašnji ministar obrane Gojko Šušak poslao na Zagrebački velesajam da izvidim okupljaju li se tamo paravojne postrojbe. Po toj zapovijedi sam postupio otišavši na Velesajam. Pronašao sam objekt koji su čuvale naoružane osobe obučene u vojne odore bez oznaka, predstavio im se, ali me nisu pustili unutra s obrazloženjem da je takva zapovijed „njihovog zapovjednika Tomislava Merčepa“. O tome sam napisao bilješku i obavijestio ministarstvo. Doista ne znam za formalnu zapovijed kojom je Merčep imenovan zapovjednikom te postrojbe. No u moju službu su tijekom rujna pa do prosinca 1991. godine stizale informacije s gospićkog ratišta i ratišta oko Pakraca te zbornog područja Bjelovar, koje su se odnosile na neprofesionalno ponašanje pripadnika pričuvnog sastava MUP-a kojima je zapovijedao upravo Merčep. Sumnjalo se na nezakonita privođenja civila i njihovo maltretiranje. O tome sam sastavljao izvješća i upućivao ih ministru obrane, MUP-u i Uredu za zaštitu ustavnog poretka”, svjedočio je Perković.

Povratak na Net.hr