Preminuo sirijski predsjednik Hafez al-Assad

Smrt jednog od najpoznatijih arapskih lidera, kojeg bi trebao nasljediti njegov sin Bashar, mogla bi dovesti do novih nestabilnosti na Bliskom Istoku

U subotu, u sedam sati ujutro po našem vremenu, u šezdeset devetoj godini preminuo je Hafez al-Assad, dugogodišnji predsjednik Sirije, službeno je objavljeno u subotu poslijepodne u Damasku.

Smrt nije došla iznenada, al-Assad već dulje je vrijeme imao zdravstvenih poteškoća (bolesti jetre, bubrega i srca te dijabetes). Vijest je prekinula redovno zasjedanje sirijskog parlamenta u kojem su mnogi poslanici briznuli u plač, kao i spiker koji je pročitao vijest na sirijskoj TV.

Al-Assada, koji je na vlasti bio od 1971., trebao bi naslijediti sin Bashar, kojega je predsjednik namjeravao proglasiti potpredsjednikom na velikom kongresu vladajuće Baath partije idućeg tjedna, premda ga mnogi smatraju premladim za vlast.

Strani diplomati u Damasku uočili su pojačane pokrete vojnih jedinica, ali situacija je za sada mirna. Hafez al-Assad dugi niz godina je vješto balansirao između tradicionalizma i modernizacije, održavajući dobre veze i sa Zapadom i s muslimanskim fundamentalistima. Smatran je jednim od najvještijih političkih lidera arapskog svijeta. Posljednji put se u javnosti pojavio u ožujku, kada se u Ženevi sastao s Billom Clintonom.

Povratak na Net.hr