Bastion u kazalištu Marina Držića

Predstavu Bastion Luke Paljetka možete pogledati u Kazalištu Marina Držića. Redatelj i scenograf je Lefteris Giovanidis. Izvedba predstave je u subotu, 21. srpnja u 21 sat.

Luka Paljetak u svome djelu podcrtava strah od nepoznatoga i život u neznanju. Baš kao strah koji vlada u političkom sistemu zbog protoka informacija, isto tako postoji i strah u glavi svakog ljudskog bića. Iracionalnost i negiranje, mistični rituali po uzori na povijesne događaje i ličnosti, tradicija i moderna, bezizlazno stanje… Sve je to Bastion, a iza njegovih zidina se krije toliko zanimljivosti da je nemoguće otkriti ih sve odjednom.

Redatelj Lefteris Giovanidis tekst iščitava vrlo moderno, te ga je smjestio u 21. stoljeće. Wagner, General, Jorge, Grofica,… samo su imena koja simboliziraju likove; ono što je bitno jesu njihovi karakteri, koji kroz sumnju i pronicljivost dolaze do izražaja u vremenu kada povjerenje zbilja postaje nešto neprocjenjivo. Giovanidis i glumačka postava ‘tragaju’ za Paljetkovim uputama koje je šifirirao i ostavio tek pokoji jasan trag. Sve vidljivo je zapravo nevidljivo, baš poput rupa u podu i u Wagnerovom pianu…

Kostimograf: Željko Nosić, skladatelj: Đelo Jusić, scenski pokret: Alen Čelić, oblikovatelj svijetla: Denis Šesnić. Podjela uloga: Frane Perišin, Boris Matić, Hrvoje Sebastijan, Matea Elezović, Vinko Štefanac, Glorija Šoletić, Izmira Brautović.

Povratak na Net.hr