Play ponuda

Predstavljen program petog Weekend Media Festivala

shimmer fallback

Peti Weekend Media Festival, najveći regionalni festival komunikacija, održat će se ove godine od 20. do 23. rujna u festivalskom prostoru stare Tvornice duhana Rovinj.

3.7.2012.
13:22
Play ponuda

Weekend Media Festival i ove godine dovodi niz vrlo uglednih predavača i panelista iz regije, ali i iz svijeta. Tako će o budućnosti vijesti i demokracije govoriti Conor White-Sullivan, direktor HuffPost Labsa. White-Sullivan je jedan od predvodnika napora da se kroz zajednice blogera promijeni klasični pristup vijestima, zbog čega je dobio i priznanje američkog predsjednika Baracka Obame, te je prošle godine uvršten u Forbesov izbor 30 najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina.

Multimedijski producent Gabriel Dance pet je godina vodio projekt NYTimes.com, a danas je interaktivni urednik britanskog Guardiana u New Yorku. Elokventni 30-godišnjak iz Colorada pun je entuzijazma oko budućnosti digitalnog novinarstva. Svoj će entuzijazam pokušati prenijeti i na publiku u Rovinju, na predavanju Umjetnost i znanost interaktivnih vijesti.

Internetske igrice su globalna industrija vrijedna 100 milijardi američkih dolara. Davor Hebel, partner u Fidelity Growth Partners Europe iz Velike Britanije, uvjeren je da u toj industriji itekako ima mjesta za regionalne igrače iz jugoistočne Europe. Prije dolaska u Fidelity Growth Partners, Davor je bio suosnivač i član nadzornog odbora tvrtke Experia, sa sjedištem u Hrvatskoj.

Iz kompanije Hearst Magazines International u Rovinj dolaze potpredsjednica Kim St. Clair Bodden i viši potpredsjednik Jay McGill. U proteklih 30 godina Kim St. Clair Bodden proputovala je cijeli svijet, plasirajući međunarodna izdanja časopisa poput Cosmopolitana, Esquirea, Harper's Bazaara, Good Housekeepinga i mnogih drugih. Jay McGill je zadužen za nadzor Hearstovih izdavačkih i digitalnih poslova u Europi i Africi te na Bliskom istoku, a uz to McGill je trenutačno član upravnog odbora osam zajedničkih izdavačkih kompanija širom svijeta.

Jedan od gostiju petog Weekend Media Festivala je i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Tema Čankova predavanja je provokacija kao komunikacija, a osnovna je teza da je u Srbiji i regiji govoriti istinu i biti principijelan bilo i ostalo provokativno i nepopularno. Kako zadržati pažnju birača u situaciji kad je primjetno zasićenje politikom? Kako komunicirati u uvjetima kad se sve češće čuje da su "svi političari isti"? To su neka od pitanja na koja će Čanak pokušati dati odgovor svojim predavanjem.

Weekend Media Festival ove se godine predstavlja i s novim formatom Hard Talk, u kojem će ugostiti Aleksandra Tijanića i Gorana Milića. Gost Hard Talka je i Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe.

U bogatom programu panel rasprava ističu se Mit o TV rejtingu, Može li film u Hrvatskoj biti gledan i profitabilan? i Gdje se događa novinarstvo? te Pogled preko plota. Weekend otvara, naravno, i niz tema iz područja nove tehnologije, pa će se tako raspravljati o novim medijskim igračima digitalnog doba, a nastavlja se i predstavljanje živahne regionalne start-up scene.

Predstavljanje će pratiti i tročlani žiri, koji će jednom od start-upova omogućiti sudjelovanje na Pioneers Festivalu u Beču, jednom od najzanimljivijih tehnoloških festivala u središnjoj Europi. Osim publike iz regije, očekuju se i gosti iz nekoliko venture capital fondova.

Jedna u nizu novosti petog Weekend Media Festivala je BalCannes, regionalna revija najboljih reklamnih agencija, organizirana u suradnji s Hrvatskim udruženjem agencija za tržišno komuniciranje (HURA). Sve zainteresirane agencije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore imaju priliku predstaviti svoje radove, koji će kontinuirano biti prikazivani u posebnoj dvorani u sklopu festivala. Iako BalCannes nije prvenstveno natjecateljskog karaktera, agencije čije projekte izabere stručni žiri novinara specijaliziranih za oglasnu industriju, dobit će priliku osobno predstaviti svoje projekte na glavnoj pozornici festivala te će im biti uručen poseban certifikat.

Protekle je godine Weekend Media Festival ugostio oko 4.000 sudionika iz Hrvatske i zemalja regije, ali i gostiju iz Europe, Amerike i Japana, među kojima je bilo oko 500 akreditiranih novinara te više od 120 predavača i panelista iz cijele regije. Uz vrhunska predavanja, panel rasprave i prezentacije, Weekend je poznat i kao mjesto najboljih koncerata i partija kojima završava ljetna sezona u Rovinju.

Organizatori najavljuju da će glazbeni program Weekenda biti najbogatiji dosad. Zasad su najavili Partibrejkerse, Pips, Chips&Videoclips i Ramba Amadeusa.

Play ponuda
Play ponuda