Predsednica komunalnog duguje za smeće 24.000 dinara

Nije 12 godina plaćala stavku “smeće”, SNS je se odriče

Predsednica UO “Komunalac” iznošenje smeća nije plaćala 12 godina. Dug iznosi 24.000 dinara, a ona se poziva na zastarelost

Predsednica Upravnog odbora JKP “Komunalac” Gordana Petković, koju je nedavno na to mesto postavila SNS, duguje ovom javnom preduzeću za iznošenje smeća oko 24.000 dinara, što znači da ovu uslugu nije plaćala punih 12 godina.

Ovu vest “na nož” su dočekali opozicioni lideri, koji se pitaju kakvu to poruku šalje predsednica UO korisnicima usluga kada ne plaća neko ko firmom upravlja.

Posle saznanja o dugovanju Petkovićeve, reagovala je i koalicija SNS-PS-PSS, pa je tako gradski većnik Bratislav Jugović na jučerašnjoj sednici Gradskog veća zatražio njenu ostavku.

Kad je postavljena na mesto predsednice UO “Komunalca” Petkovićeva je preduzeću uputila prigovor na račun za iznošenje smeća u kom se poziva na zastarelost duga i obračunavanje nezakonite kamate na kamatu.

Borićemo se za socijalnu pravdu i pomagaćemo onima koji usluge ne mogu da plate, da uđu u reprogram, ili na neki drugi način plate dug. Ali ovo je prevršilo svaku meru i smatramo da je moralan čin da predsednica podnese ostavku, a ako to ne učini mi ćemo pokrenuti postupak – kaže Mirjana Đoković.

Zakonom o obligacionim odnosima izričito je naglašeno da potraživanja za isporučene komunalne usluge domaćinstvima zastarevaju u roku od godinu dana od dana dospelosti. Iz ovog jasno proizilazi da je moj navodni dug koji je prikazan po računu uveliko zastareo, odnosno prešao u status prirodne obligacije za celokupan period od godinu dana unazad računajući od poslednjeg računa – navodi Gordana Petković u dopisu, dodajući da je protivustavno zaračunavati kamatu na kamatu.

Predsednica UO je potom zatražila da se njen račun ispravi i da se dug usaglasi “u skladu sa zakonskim i realnim stanjem”.

Nekoliko dana posle njenog dopisa, tačnije 19. decembra prošle godine, JKP “Komunalac” je Osnovnom sudu u Čačku dostavilo predlog za izvršenje po kom se Petkovićeva obavezuje da izmiri obaveze u roku od osam dana, ili će se, u suprotnom naplata izvršiti plenidbom stvari ili prenosom dela njene zarade, tačnije – penzije. Do toga ni do danas nije došlo.

Pokrenuli smo inicijativu za smenu predsednice UO, jer to što je uradila je neoprostivo – rekla je pomoćnica gradonačelnika Mirjana Đoković, ispred SNS.

Staćemo svakome na put ko god bude pokušao da zloupotrebi položaj, ili funkciju. – zaključuje ona.

Povratak na Net.hr