Pogledajte samo kako se predivna kuća ‘krije’ u Osijeku

Vjerojatno jedna od najinteresantnijih i prirodi okrenutih kuća koje smo vidjeli u posljednje vrijeme nalazi se u Osijeku.

Moderna ‘Kuća 04’ koju je projektirala arhitektica Helena Alfirević Arbutina pokazuje dvojnost ljudske egzistencije i stalnu potrebu pronalaženja unutarnjeg mira. Kuća neobičnog oblika donosi dosta genijalnih detalja.

Kuća se tretira kao skup tri krila od kojih svako ima svoje značajke i osobnost, kako funkcionalne tako i vizualne. Osnovna ideja tako strukturirane kuće bila je grupirati i odvojiti funkcionalne jedinice, ali i očuvati dva iznimna stabla oraha na parceli, čija sjena pruža prirodan hlad i ugodan boravak na južnoj strani parcele u ljetnim mjesecima.

Tri krila kuće definirana su funkcijama koje u njima dominiraju. U istočno krilo smještena je garaža pored koje je zeleni vrt te zatvoreni wellness dio s kupaonicom i velikom spavaćom sobom s garderobom. S druge strane krilo je rezervirano za djecu i njihovu kupaonicu.

Dva su krila povezana u središnje, zajedničko područje, gdje su u jednom prostoru integrirani kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak.

Dvostruka visina stropa u istočnom dijelu srednjeg krila omogućila je galeriju s knjižnicom orijentiranom na uličnu stranu vrta i kroz stakleni zid vizualno povezanu s rijekom Dravom.

Njazanimljiviji dio inače lijepo uređenog dnevnog botravka je moderni, viseći kamin, koji dominira sobom.

Povratak na Net.hr