ODLUČENO U BRUXELLESU

POTVRĐENO: Hrvatska vojska spremna je za odlazak na rusku granicu

U Slunju je održava vojna vježba topničkih postrojbi u Slunju. Dok je vojska izvodila vježbu ‘Vatreni zid 16’ na poligon su puštene i novinarske ekipe.

U vježbi je sudjelovalo 300 vojnijka, haubice i minobacači te VBR-ovi.

‘Zadaća je potpora pješačkim postrojbama i ostalim postrojbama po zahtjevu, ostvariti vatrenu potporu, opću potporu na ciljeve, budući da se radi o oružju koje je velike vatrene moći’, objasnio je bojnik Ivan Užarević, zapovjednik bojne samohodnih višecjevnih lansera raketa.

Svi su ciljevi prilično precizno pogođeni, javlja RTL.

Uskoro stižu i moćne panzerhaubice.

Stiže 12 haubica iz Njemačke

‘Očekuje se krajem godine da počnu dolaziti prve i u narednim mjesecima doći će svih 12 haubica iz Njemačke. Trenutno su u KV-u tamo na usklađivanju i opremanju za naše potrebe’, kazao je pukovnik Marijan Cikuš, direktor vježbe Vatreni zid 16.

Dok je trajala vojna vježba, u Bruxellesu se održavao sastanak ministara obrane zemalja NATO-a. Stigla je i potvrda – pješačka satnica hrvatskih oružanih snaga 2018. će se pridružiti bojnoj pod vodstvom Njemačke u Litvi. Postrojbe u Estoniji predvodit će Britanci, u Latviji Kanađani, a u Poljskoj Amerikanci.

‘Naše snage će biti multinacionalne, poslat će poruku jedinstva. Napad na bilo kojeg saveznika smatra se napadom na sve. Ne tražimo sukob s Rusijom. Ali moramo reagirati na njihovo vojno gomilanje, modernizaciju i najvažnije, spremnost da koriste vojnu silu protiv susjeda’, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Hrvatska je vojska spremna

‘U sastavu naših snaga imamo stalno spremne snage koje se nalaze u sastavu NATO spremnih snaga. I zaista, ako bude potrebno da se te snage negdje rasporede, one su već sada spremne’, poručio je brigadir Tomislav Pavičić, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije.

Plan bi trebao potvrditi Hrvatski sabor. Slanje vojnika očekuje se 2018., no nije isključeno da se to dogodi i ranije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr