AUTOHTONI PROIZVODI

POTICANJE PODUZETNIŠTVA: Matić želi braniteljske trgovine na zagrebačkom Britancu

Ministarstvo branitelja do kraja godine na Britancu otvara specijaliziranu braniteljsku trgovinu. Vlada je izmijenila Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja, a ministar Predrag Matić najavio je da će se na temelju tih izmjena omogućiti otvaranje prve specijalizirane trgovine za proizvode braniteljskih zadruga na zagrebačkom Britanskom trgu.

Matić je istaknuo kako su se braniteljske zadruge pokazale kao najbolja mjera socijalnog uključivanja branitelja, prenosi RTL.

Proizvodi će imati posebne kriterije

Ministarstvo će osigurati prostor i njegovo uređenje i odrediti kriterije koje moraju zadovoljiti proizvodi da bi se našli na policama specijaliziranog izložbeno-prodajnog prostora. U tom će se prostoru moći dobiti informacije o braniteljskom poduzetništvu i organizirati brojna događanja kroz koja će se predstavljati autohtoni hrvatski proizvodi, načini proizvodnje i pripreme hrane, navodi se u prijedlogu izmjena.

Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja.

Zamjenska zemljišta za oduzetu imovinu

Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijarda kuna, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima zbog tih izmjena neće biti na gubitku, piše RTL.

Vlada je također utvrdila kriterije za dodjelu zamjenskog poljoprivrednog zemljišta za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da će se u slučajevima kada se oduzeto zemljište ne može vratiti oštećenima dati zamjensko, a kriteriji utvrđuju koje se zemljište može dati kao zamjensko, a koje je izuzeto.

 

Povratak na Net.hr