AGRESIVNI PUTIN

‘PONOVNO SE BUDI NUKLEARNA NOĆNA MORA’: Rusija pleše po rubu, bivši general najavio zastrašujuće razdoblje za svijet

Prijetnja nuklearnim uništenjem danas je ponovno aktualna, piše Peter Zwack za CNN. Peter Zwack je nedavno umirovljeni brigadni general koji je služio kao viši obrambeni ataše SAD-a u Moskvi od 2012. do 2014.

Kako tvrdi, film Dr. Strangelove Stanleyja Kubricka, koliko god pomaknut bio, služi kao ogledni primjer napete atmosfere s kojom su odrastali danas stariji od 40.

Prošlog tjedna Rusija je punila naslovnice medija nakon predstavljanja interkontinentalnog balističkog projektila RS-28 Sarmat, nazvanog ‘Satan 2’. Ruski mediji napominju kako takav projektil može s lica zemlje izbrisati teritorije veličine Teksasa ili Francuske.

Kako piše Zwack, ta je izjava napola blef, a napola širenje straha. Rusi na svoje nuklearno naoružanje gledaju kao izjednačujući faktor u svijetu gdje kaskaju u gotovo svakom pogledu.

Svijet u kojem živimo sve je opasniji, napetosti su sve jače, a sve se manje priča o nuklearnom razoružavanju.

‘Nuklearno je uništenje neposredna prijetnja našem opstanku’, piše Zwack.

Rusija pleše po rubu

Rusija pleše na rubu s nuklearnim naoružavanjem i isprobavanjem virtualnih te stvarnih granica, a to sve dovodi do njihove sve veće izolacije. U međuvremenu, opasnost od incidenta zbog susretanja ruskih i američkih brodova kod Sirije sve je veća.

Sve se to odigrava dok većina sporazuma o nuklearnom naoružanju pada u zaborav, iako bi se taj proces morao obnoviti prije nego krene prava utrka u naoružanju.

Zašto je Rusija tako agresivna?

Ranjive granice, 11 vremenskih zona i teška demografija važni su faktori. To i teške lekcije iz povijesti Rusiji su dali iznureni i ksenofobni pogled na sigurnost granica. Rezultat toga je da čak i mirno proširenje NATO saveza samo dolijeva ulje na vatru.

Dijalog će biti ključan

Rusija i Zapad ponovno moraju početi komunicirati te spriječiti potencijalne incidente. Stanovništvo SAD-a trenutačno je zaokupljeno izborima i nije svjesno ovakve prijetnje. S druge strane, Ruse njihovi mediji podsjećaju na navodne prijetnje njihovu društvu.

‘Prvi svoj zadatak, 1982. godine, shvatio sam veoma ozbiljno. Danas, obostrani mehanizmi nisu ni blizu onome što su bili tijekom Hladnog rata.

Ako želite vidjeti kako je to bilo tada, poslušajte pjesme Toma Lehrera: “So Long, Mom” i “We Will All Go Together When We Go”. One su crnohumorni podsjetnik na zastrašujuće razdoblje kojem se ne bismo trebali vraćati’, zaključio je Zwack.

Povratak na Net.hr