Polanski: priznanje usprkos skandalima

Redatelj Roman Polanski postao je u ponedjeljak počasni građanin Lodza u Poljskoj iako je priznao seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom

Rođeni Poljak koji je filmsku karijeru počeo u Poljskoj šezdesetih godina, Roman Polanski studirao je na Filmskoj akademiji u Lodzu, pa nije čudo što ga je taj grad proglasio počasnim građaninom.

Pripadnici vladajuće stranke Solidarnost, koja je usko povezana s katoličkom crkvom, žestoko su se protivili tome da se Polanskom oda počast. Redatelj je, naime, 1977. priznao da je u Sjedinjenim Državama imao seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom.

Ipak, opozicija je nadglasala čudorednu Solidarnost, pa je autor “Bala vampira”, “Rosemaryne bebe” i “Cul-de-saca”, čiji se život po bizarnosti može mjeriti s njegovim filmovima, ipak postao počasni Lodzanin.

Uz njega ta je čast ukazana i dvojici heroja 2. svjetskog rata: Mareku Edelmanu, jedinom preživjelom vođi ustanka u varšavskom getu, i Janu Karskom, poljskom izaslaniku koji je zapadne sile izvijestio o holokaustu.

Povratak na Net.hr