FIRE AND FURY

POČELE PADATI GLAVE ZBOG ŠOKANTNE KNJIGE: I kontroverzni Breitbart se morao odreći bivšeg najbližeg Trumpovog suradnika

Stephen Bannon morao je napustiti Breitbart, radikalno desni medij kojeg je pretvorio u čitani portal, a koji je zauvrat izgradio njegovu političku karijeru.

“Bannon i Breitbart će zajednički raditi na što bezbolnijoj tranziciji”, stoji u priopćenju koje je potpisao izvršni direktor kompanije Larry Solov. U šturoj izjavi Bannon dodaje da je ponosan na sve što je Breitbartov tim učinio u tako kratkom vremenu i što je izgradio “novinsku platformu svjetske klase”, prenosi Washington post.

10 EKSPLOZIVNIH OTKRIĆA IZ NOVE KNJIGE O TRUMPU: ‘Nakon pobjede je bio blijed poput duha, ne zna što radi, a Bijela kuća ga straši’

Okrenuli mu leđa

Njegov odlazak prva je izravna posljedica Fire and Fury (Vatra i Bijes) u kojoj je bivši najbliži Trumpov suradnik iznio prilično teške optužbe protiv kontroverznog američkog predsjednika. Nakon što je otpušten iz administracije, vratio se Breitbartu i nastavio voditi urednički kolegij. Sve do jedne od rijetkih izjava bogatašice i glavne financijašice radikalne struje Republikanaca, Rebeke Mercer.

“Podržavam predsjednika Trumpa i platformu na temelju koje je izabran. Moja obitelj i ja već mjesecima nismo komunicirali sa Stevom Bannonom i financijski ne podržavamo njegovu politiku, niti podržavamo njegove zadnje poteze i izjave” stoji u znakovitom priopćenju od četvrtak. Nije pomogloni to što se Bannon posipao pepelom, Breitbart se morao riješiti Bannona.

BIVŠI TRUMPOV POMOĆNIK SE PREDOMISLIO: ‘Kad sam govorio o izdaji, nisam mislio na Trumpovog sina već na nekog drugog’

Veza radikalnih bogataša i Bannona

Mercerovi su zaslužni za ulogu Bannona u Breibartu i obrnuto. Bannon je bogatu obitelj 2011. upoznao s osnivačem portala Andrewom Breitbartom i uvjerio ih da ulože 10 milijuna u Breitbartovu viziju konzervativnog medija koji će se suprotstaviti “medijskom establišmentu”. Zauvrat, Mercerovi su Bannonu osigurali mjesto u upravi. Nekoliko mjeseci kasnije Breitbart je preminuo i uskoro je Bannon vodio glavnu riječ u mediju koji je postajao sve popularniji, propagirajući ideje tzv. Alt-right pokreta kojeg se povezuje s antisemitizmom, rasizmom i šovinističkim nacionalizmom.

Medij je napustio 2016. kako bi vodio kampanju Donalda Trumpa i s njim je, kao glavni ideolog, otišao u Bijelu kuću. Kada je otpušten, vratio se Breibartu no ne zadugo. Čovjek kojeg su do prije pola godine mnogi doživljavali kao najmoćnijeg čovjeka u državi te ga proglašavali novim “kingmakerom”, sada je ostao i bez novaca i bez platforme s koje bi širio svoje ideje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr