RIJEŠENJA U KORIST OBJE DRŽAVE

PLENKOVIĆ ODGOVORIO CERARU: Pozvao ga ponovno u Zagreb i poručio da je spreman razgovarati o pitanju granica

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u srijedu na pismo slovenskog kolege Mire Cerara pozivajući ga u Zagreb na razgovore o svim otvorenim pitanjima, uključujući granično, priopćeno je iz njegova ureda.

Plenković je poziv uputio odgovarajući na Cerarovo pismo od ponedjeljka u kojem slovenski premijer predlaže osnutak zajedničkog povjerenstva za određivanje granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje.

Obje strane dobro upoznate sa stajalištem druge

Privrženost Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom dobar je temelj za nastavak dijaloga početog u razgovorima u Ljubljani, piše Plenković.

“Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao”, navodi hrvatski premijer.

Napominje da su obje strane dobro upoznate sa stajalištima druge.

CERAROVO PISMO PLENKOVIĆU: Predlaže osnivanje povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte

“Razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda”, kaže Plenković..

Predlaže da se na sastanku rasprave “sva otvorena pitanja između dviju država, uključujući pitanje granice”.

Posjet Zagrebu planiran 27. rujna Cerar je otkazao nakon Plenkovićeva govora na Općoj skupštini UN-a u kojem je rekao da je arbitražni sporazum za Hrvatsku kontaminiran i da je ne obvezuje, što je po Cerarovim riječima, Sloveniji neprihvatljivo jer inzistira na njegovoj provedbi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr