Picula najavio skoro otvaranje procesa pridruživanja EU

Skoro usvajanje Studije o izvedivosti je “epohalni korak” koji će “u kratkom vremenu dovesti do pridruživanja RH Europskoj Uniji”, kazao je Picula

DUBROVNIK – Potkraj ovog mjeseca EU će, kako se očekuje, usvojiti tzv. Studiju o izvedivosti, koju bi u lipnju trebalo potvrditi vijeće ministara EU, čime će biti otvoren proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, rekao je u utorak u Dubrovniku hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

“Riječ je o epohalnom koraku” koji će “u kratkom vremenu dovesti do pridruživanja RH Europskoj uniji”, rekao je Picula nakon što je, zajedno s ministrom za europske integracije Ivanom Jakovčićem, razgovarao s povjerenikom Europske komisije za vanjsku politiku Christopherom Pattenom.

Glavna tema sastanka Picule i Jakovčića s Pattenom bila je dugoročno definiranje sustava suradnje te tehničke i financijske pomoći EU-a Hrvatskoj.

Patten je, po završetku sastanka, rekao kako je ovo njegov treći posjet Hrvatskoj nakon izbora nove Vlade, što je znak kako je EU zainteresirana za razvitak i upostavu čvrstih odnosa s Hrvatskom.

To također govori, rekao je Patten, da EU zna prepoznati entuzijazam u potezima nove hrvatske vlade, nakon što je hrvatski narod odabrao put ka demokraciji i otvorenom tržišnom gospodarstvu.

“Svjesni smo da to zahtjeva neke teške odluke jer se Hrvatska mora riješiti problema nagomilanih proteklih godina”, rekao je Patten, dodajući kako je EU “odlučna podržati Vladu u svakom pogledu a posebno izgradnju modernog tržišnog gospodarstva i približavanju Europskoj Uniji”.

Picula je rekao da je razgovor s Pattenom vođen u novom i ohrabrujućem političkom ozračju. On je rekao da je dio programa hrvatske Vlade postavljanje EU-a kao prioriteta i dodao kako je vrijeme da se ta suradnja unaprijedi. On je navijestio da će u nekoliko sljedećih mjeseci biti pripremljen program razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koji se očekuje da će naići na razmijevanje Europske komisije i EU-a.

Patten je dodao kako EU očekuje od Hrvatske kao buduće pridružene članice da nastavi pozitivno djelovati na političke procese u regiji.

Europska Komisija: svi rokovi za pristup Hrvatske EU su puka nagađanja

Povratak na Net.hr