Play ponuda

Pet razloga zbog kojih donosimo loše odluke

shimmer fallback

Nemojte ponovo

4.1.2013.
10:25
Play ponuda

Da biste doneli dobru odluku morate da baratate činjenicama – to je temelj. Ali mnogi će odluku doneti na temelju osećanja, površnog zaključivanja ili jednostavne potrebe da na prvi dan nove godine donesu neku odluku. Gde većina poklekne?

Pri donošenju odluka teško je proceniti koliko je neka odluka ispravna. I najmudriji, svakako, mogu da pogreše, ali neki baš imaju naviku da greše više nego što je to potrebno.

Pet najčešćih grešaka koje dovode do loših odluka

1. Površnost i brzina

Doneli ste zaključak i pre nego imate sve potrebne detalje. (On/ona je predivna/užasna osoba, Ovaj posao je najbolje/najgore što se nudi...) Na čemu, zapravo, temeljite svoje zaključke?

2. Usresredili ste se na pogrešan problem

Ponekad ste ignorisali manji problem, a on je, zapravo, uzrok problema koji želite da rešite. Analiziranjem pravih uzroka problema ćete doći do zaključka na šta treba da se usresredite. (Ovo dete je nemoguće – treba da se usresredimo i pomognemo mu. A možda je pravi uzrok problema nešto što vi ili neko drugi u porodici radi, a detetovo ponašanje samo simptom situacije.)

3. Previše ste samouvereni

Zbog vaših čvrstih uverenja ili dubokih sumnji koje gajite prema nečemu, odbacujete činjenice koje vam ne idu u prilog. (Sigurni ste da je određeno lečenje/edukacija/odabir bilo čega najbolja odluka i ignorišete i ono što vidite sopstvenim očima, a upućuje da je odluka loša.)

4. Ignorišete tuđe mišljenje

Nikada nemojte da odbacite savet samo zato što imate visoko mišljenje o sopstvenom rasuđivanju. Ignorisanje drugih mišljenja je podjednako loše kao i nekritičko prihvatanje tuđih mišljenja. (Ne morate da prihvatite nesuvisle savete, ali ako vam se čini da bi i drugi mogli nešto pametno da kažu, zašto ih ne biste poslušali. Možda vam je baš promakao jedan bitan detalj koji oni vide.)

5. Umorni ste – psihički ili fizički

Iscrpljena osoba teško da može da donosi dobre odluke. Nikada ne ignorišite znakove umora koje vam telo šalje.

Play ponuda
Play ponuda