Pedofil proganja devojčicu na Facebook-u

12-godišnjakinja na meti manijaka

– Mama, neko mi je poslao užasne slike preko Facebook-a. Uopšte ne poznajem tog čoveka, jako se bojim – nazvala je prekjuče svoju mamu na posao 12-godišnja devojčica, učenica jedne zagrebačke osnovne škole, otkriva Jutarnji list.

Kada se taj dan ulogovala na Facebook, u svom inboxu je pronašla niz vrlo eksplicitnih, pornografskih fotografija sa polnim organima u prvom planu i fotografije penisa. Takođe, dobila je pisane poruke na engleskom jeziku poput – I want to see your pussy, send me please, I want to eat your pussy.

– Moja ćerka je bila vrlo uznemirena, nije znala šta se događa. Pitala se kako je taj čovek došao do njenih podataka jer se radi o osobi koju ne poznaje, koja joj nije Facebook prijatelj i koja nema nijednog zajedničkog prijatelja s njom. Pretpostavljam da je stranac jer joj je pisao na engleskom – užasnuto se požalila Jutarnjem njena mama I. K. 42-godišnja grafičarka.

Čim je čula šta se dogodilo, rekla je ćerki da se odjavi da bi mama, koja redovno nadzire ćerkin profil, mogla da se uloguje i pogleda o čemu je reč.

Odmah je otišla na profil te osobe, blokirala joj pristup, objavila status u kojem sve roditelje upozorava na tu osobu i sve prijavila Facebooku.

Policiji, dodaje majka, nije prijavila što se dogodilo jer je mislila da to nema smisla s obzirom na to da se radi o strancu. Međutim, u policiji kažu upravo suprotno: svakako treba prijaviti takve incidente, koji su i u Hrvatskoj sve češći.

Seksualnim napadačima dece internet je – a osobito chat-roomovi i društvene stranice – otvorio neslućene mogućnosti: prostor u kojem mame žrtve preselio se s dečjih igrališta, na kojima su bili izloženi, u virtualni svet, koji im nudi anonimnost i visoku dozu zaštite. Međutim, poslednjih godina policija ulaže ogromne napore u njihovo otkrivanje i kažnjavanje te je represivni aparat sve uspešniji.

Bez obzira na sumnju da se radi o stranom državljaninu, takve slučajeve treba prijaviti policiji koja će po toj prijavi svakako postupati. U međunarodnoj saradnji, koja je oko cyber-kriminala vrlo čvrsta i delotvorna, osobito kad su žrtve deca, brzo će se otkriti s koje su adrese takve fotografije poslate. Pozivamo roditelje da prijavljuju takve incidente – poručili su iz MUP-a, koji je nedavno osnovao i poseban Odsek za visokotehnološki kriminal kako bi se bolje sprečavao svaki kriminal vezan za modernu tehnologiju.

Povratak na Net.hr