ĐON OBRAZ

TRUMPOVO ODURNO LICEMJERJE: Poslovao s bankom optuženom za financiranje terorizma

Dio poslovnog carstva Donalda Trumpa koji se bavi nekretninama poslovao je s iranskom bankom koju su američke vlasti dovele u vezu s jednom terorističkom skupinom te s iranskim nuklearnim programom.

Banka Melli, jedna od najvećih iranskih banaka koju kontrolira iranska vlada, bila je zakupac prostora u zgradi General Motorsa na Manhattanu kad je zgradu 1998. kupio Donald Trump. On ih je ostavio kao najmoprimce sve do 2003. godine, otkrio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Američki dužnosnici optužili su tu banku da je pomagala u nabavi osjetljivog materijala za iranski nuklearni program, a vjeruje se i da je između 2002. i 2006. godine usmjerila najmanje 100 milijuna dolara Kurdskim jedinicama iranske nacionalne garde koje su korištene u planiranju i izvođenju terorističkih napada.

Je li Trump prekršio zakon?

Banka Melli je godišnje plaćala 500.000 dolara najamnine u spomenutoj njujorškoj zgradi, no još je nejasno je li Trumpova tvrtka prekršila koji zakon poslujući s njima. Naime, u tom razdoblju na snazi je bio embargo koji je branio američkim državljanima poslovanje s Iranom, uključujući i primanje najamnine, no postojale su neke iznimke za određene organizacije kojima je bilo dopušteno davati licencije subjektima iz Irana.

Ako se ispostavi da je je najamnina banke Melli bila pod jednom takvom licencijom, onda je Trumpu bilo zakonski nemoguće iseliti se iz zgrade. Unatoč tome, takav poslovni dogovor dovodi u pitanje načela Donalda Trumpa koji sada, u svojoj kampanji, opisuje Iran kao ‘velikog neprijatelja’.

Bliski suradnik ni ne zna za banku

‘To je vrlo licemjerno od njega, pokazuje da su njegova načela vrlo fleksibilna kad je u pitanju novac koji ide njemu u džep’, rekao je bivši američki dužnosnik Richard Nephew koji je gotovo cijelo desetljeće radio na sankcijama Iranu.

TRUMP 18 GODINA NIJE PLAĆAO POREZE: ‘Koristio sam zakone, briljantan sam’

Dugogodišnji potpredsjednik Trumpova poslovnog carstva, George Ross, negira ikakva saznanja o najmu prostora od iranske banke. ‘Imali smo velik broj najmoprimaca u toj zgradi. Možda su bili tamo, ali ja nemam pojma o njima’, rekao je Ross zamoljen da prokomentira ovu informaciju.

Povratak na Net.hr