GRAĐANI ZABRINUTI

ONEČIŠĆENJE KOJE JE JUČER ZAGREB UČINILO NAJZAGAĐENIJIM NA SVIJETU: Doletio pijesak iz pustinje Karakum, evo dokad će biti rizično

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru

Tijekom dana u nekoliko hrvatskih gradova bile su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera.

ZRAK U ZAGREBU DANAS NAJZAGAĐENIJI NA SVIJETU, VISOKE RAZINE ČESTICA U JOŠ NEKIM GRADOVIMA: Evo što kaže Dunja Mazzocco Drvar

Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su danas zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.

Situacija će se normalizirati tijekom vikenda

Iz DHMZ-a poručuju da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

Napominju i kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

“Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru”, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Također dodaju da se u slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva.

Objašnjenje Dunje Mazzocco Drvar

“Nakon razornog potresa u Zagrebu čiji su sjeverni dijelovi puni prašine i šute, uz brojna kućanstva kojima je zatvoren plin i ne mogu se grijati na uobičajen način, prva je pomisao da se možda radi o toj vrsti zagađenja. Međutim, razloge zapravo nalazimo u prilično neobičnoj sinoptičkoj situaciji”, pojasnila je RTL-ova Dunja Mazzocco Drvar.

“Naime, posljednjih nekoliko dana na vrijeme kod nas utječe ciklona u srednjem Sredozemlju koja na svojoj prednjoj strani usisava pijesak iz Afrike, zatim ga snažnim zapadnim vjetrom prenosi nad područje Turske odakle ga pak istočnjak i sjeveroistočnjak vraća k nama. U ovakvoj situaciji, istočni vjetrovi dodatno mogu donijeti i pijesak iz pustinja srednje Azije koji pak ovamo stiže na stražnjoj strani druge ciklone koja se pozicionirala nad istočnim Mediteranom.”

“Saharski pijesak u ovom dijelu Europe i nije osobito rijedak, gotovo svaka Sredozemna ciklona donijet će ga manje ili više u jugoistočni dio kontinenta, ali su ovakve situacije u kojima ga ima više u sjevernim dijelovima zemlje, nego na moru, prilično rijetke.”

“Prema svjedočenju stanovnika Osijeka, slikama koje smo primili iz Đakova i brojnih drugih gradova, pa i iz susjedne Srbije, vidljivo je da je slična situacija u cijeloj jugoistočnoj Europi. Prema podacima Agencije, najveća je koncentracija čestica PM10 izmjerena u Osijeku, što je ujedno i potvrda teze da je riječ o pijesku koji k nama stiže s istoka”, zaključuje Dunja Mazzocco Drvar.

Povratak na Net.hr