Otkrivena tajna mršavih modela

I od mršavog ima mršavije

Ako ste se ikad pitali kako supermodeli uspevaju da budu tako mršavi, objašnjenje daje bivša urednica Voguea, koja je otkrila na šta su sve lepotice spremne kako bi imale tanan struk.

Kirsti Klements, koja je nakon 25 godina prošlog maja otpuštena s pozicije urednice australijskog Voguea, napisala je knjigu u kojoj je otkrila pikanterije iz modne industrije. Otkrila je, između ostalog, da modeli jedu papirne maramice kako bi osećali sitost, izgladnjuju se danima, određeni deo vremena provode u bolnici na infuzijama i često su toliko izgladneli i izmučeni da jedva drže oči otvorenima, piše portal Net.hr.

U svetu modelinga postoji izraz “Paris thin”, koji objašnjava veličinu modela koji su se toliko izgladneli da su smršali za čak dva konfekcijska broja, kako bi mogli nastupiti na velikim modnim revijama. U svojoj kontroverznoj knjizi Klements objašnjava da je jednom provela tri dana na snimanju sa jevojkom koja za sve to vreme nije pojela nijedan obrok. Poslednjeg dana snimanja, kako piše urednica, jedva je stajala na nogama i držala otvorene oči.

Otkrila je i da joj se jedna djevojka iz Rusije pohvalila da je njena cimerka “fit model”, odnosno model čije telo mnogi dizajneri koriste za probe odeće. Ona zbog toga, međutim, veliki deo vremena provodi na infuziji.

Klements je u australijskom Vogueu provela 25 godina, a njen odlazak iz tog časopisa bio je iznenadan. Zbog hirovitosti njenih nadređenih, jednog dana je pozvana u kancelariju i momentalno otpuštena. Morala je istog trenutka da pokupi stvari i ode, bez prilike da se pozdravi sa svojim zaposlenima. Na njeno mesto došla je Edvina Meken, dotadašnja urednica konkurentskog Harper’s Bazaara.

Povratak na Net.hr