Na 2. međunarodnu konferenciju SPUH-a idu…

Nijanse psihoterapije, 2. međunarodna konferencija SPUH-a, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, 19. i 20. listopada 2013. godine, u zagrebačkom hotelu Panorama, a mi vam dijelimo dvije ulaznice za sudjelovanje na interaktivnim radionicama.

Dvoje najbržih čitatelja koji su prvi, točno odgovorili na kviz i dobili ulaznicu za sudjelovanje na interaktivnim radionicama u sklopu drugog dana konferencije jesu:

Vedrana Pavlak
Daria Haddad

Pravila nagradnjača pročitajte OVDJE!

Popularni program drugog dana konferencije obuhvaća niz interaktivnih radionica koje će građanima predstaviti svo bogatstvo psihoterapijskih pravaca, i pokazati kako psihoterapija pomaže djeci suočenoj s nasiljem na internetu, rješavanju partnerskih problema, prevenciji nasilja u obitelju, suočavanju s anksioznim i poremaćajima u hranjenju, jačanju samopouzdanja.

Neke od radionica su: Sve boje emocija – radionica emocionalne pismenosti; Seksualno uspješna veza – važan dio uspješnog partnerskog odnosa; Lice drugog, o strahu od javnog nastupa i drugih ljudi; Kako ovladati napadima panike?; Obitelj i ja; Što je to terapija igrom?.

U okviru stručnog programa domaći i inozemni psihoterapeutski stručnjaci raspravljat će o statusu psihoterapije u Hrvatskoj, potrebi zakonskog reguliranja psihoterapije, uštedama koje psihoterapije može generirati u zdravstvu uslijed zamjene psihofarmaka psihoterapijskim tretmanom, potrebi razlikovanja visokokvalificiranih stručnih psihoterapeuta i kvazi ‘self-help stručnjaka’ tu je i niz stručnih radionica: Ispitivanje efekata neuro-lingvističke psihoterapije na psihološke poteškoće i kvalitetu življenja; Psihoterapijski tretman i smanjenje rizika od suicida: studija slučaja adolescentice s kumulativnim iskustvom seksualnog zlostavljanja i drugih traumatskih događaja; Teorija izbora i realitetna terapija u preventivnim programima za djecu, mlade i obitelj.

U sklopu raznovrsnog stručnog programa konferencije, koju će svečano otvoriti ministrica Milanka Opačić, govorit će se o statusu psihoterapije i njezinim tržišnim potencijalima, etičkim dilemama s kojim se psihoterapeuti susreću, služenju modernim tehnologijama u psihoterapijskom tretmanu, potrebi zakonodavnog definiranja psihoterapije.

Naime, iako je proces stvaranja Zakona o psihoterapiji započeo 2005. godine, položaj hrvatskih psihoterapeuta još uvijek nije uređen, što stvara brojna pitanja u struci – tko može, a tko ne može pružati psihoterapeutske usluge, kakva je izobrazba za to potrebna, što znači psihoterapija kao tretman, a ne liječenje.

Okrugli stol Psihoterapija i farmakoterapija raspravit će potencijal psihoterapije u ostvarivanju ušteda u zdravstvenom sektoru uslijed moguće zamjene psihofarmaka psihoterapijskim tretmanom.

Sudionike na konferenciji očekuju Jadran Morović, psihijatar-psihoterapeut i predsjednik SPUH-a, Irena Bezić, psihologinja- psihoterapeutkinja i tajnica SPUH-a, Willi Butollo, profesor na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu i autor knjige prevedene i na hrvatski jezik, Život nakon traume, Omar Gelo, docent na Sveučilištu Sigmund Freud u Beču i Sveučilištu u Salentu, Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Ninoslav Mimica iz Klinike za psihijatriju Vrapče, Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rebro, Zlatko Bastašić te brojni eminentni domaći psihoterapeutski stručnjaci.

Povratak na Net.hr