Ostojić traži pomoć EU

KOLIKO NAS KOŠTA PRIJEVOZ IZBJEGLICA? Samo jedan vlak stoji 75.000 kn

Ministar Ostojić priznao je novinarima da su troškovi prijevoza i pomoći izbjeglicama značajni. Prema nekim proračunima, samo trošak HŽ-a u dva tjedna iznosi 2,85 milijuna kuna. Neslužbene informacije govore, pak, da jedan autobus stoji oko 5 tisuća kuna. Svemu tome treba dodati i druge troškove.

Nakon više od dva tjedna kako izbjeglice prolaze kroz Hrvatsku, a u četvrtak im je broj premašio 90 tisuća, ministar Ranko Ostojić priznao je da se za njihov prijevoz osigurava značajan novac. Uvidjevši kakva će biti situacija već treći dan je od Europske unije zatražio pomoć.

“U razgovoru s Dmitrisom Avramopoulosom potvrđeno mi je da ćemo dobiti tu hitnu, žurnu pomoć. Naravno da su to ozbiljni troškovi, nije to samo pitanje autobusa i vlaka za prijevoz izbjeglica nego i svih ljudi koji su zaposleni na javnim radovima, hrane itd.”, kazao je za Glas Slavonije Ostojić dodajući kako su troškovi ipak neusporedivo manji nego da su se izbjeglice zadržale na našem teritoriju.

Jedan vlak 75 tisuća kuna, autobus 5 tisuća kuna

Zbrajanje troškova, ističe, ipak će se odigrati na kraju krize. Koliko oni sada iznose teško je procijeniti. U prijevoz migranata uključeni su svi veći slavonski autobusni prijevoznici. Njihov angažman stoji mnogo i mora biti podmiren jer te tvrtke žive od usluga koje pružaju na tržištu. U HŽ-u kažu da je do sada prevezeno oko 47.000 izbjeglica u 38 vlakova.

U Ministarstvu prometa i komunikacija navode da prosječni troškovi jednog izvanrednog vlaka za prijevoz izbjeglica s deset ili 11 vagona iznose 75 tisuća kuna. Iz toga proizlazi kako je trošak samo HŽ-a 2,85 milijuna kuna.

Glas Slavonije navodi neslužbene informacije po kojima tržišni troškovi prijevoza autobusom od Opatovca do mađarske granice stoje oko pet tisuća kuna po autobusu. Međutim, taj je podatak relativan, jer trošak ovisi o udaljenosti, vrsti vozila, broju putnika, većoj potrebi pranja autobusa, s obzirom na to da migranti po kiši hodaju i blatnim putovima, eventualnoj šteti koja nastane u vozilima itd.

Glas Slavonije/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr