Organizuj svoj radni sto

Kreativni ili ne, haos je haos

Kreativni haos je sintagma koja se često izgovara, ali je i način kojim uveravamo sebe da nered oko nas ima pozitivne učinke na rad. Prestani da se zavaravaš da je ona nesređena hrpa papira na tvom radnom stolu misteriozno ali učinkovito organizovana i da su sve beskorisne stvarčice tu sa nekim razlogom.

Produktivnost na tvom radnom mestu uveliko zavisi od okoline, a to se odnosi i na radni prostor. Ako neprestano tragaš za ovom ili onom stvarčicom gubiš dragoceno vreme, kratki zadaci se produžuju i raste stres i uznemirenost.

Jednostavnim koracima olakšaj sebi rad i stvori dobru atmosferu:

1. Razvrstaj nakupljene papire, dokumente, račune i slično. Jednom i zauvek odluči koje papire je stvarno potrebno sačuvati, a druge nepotrebne, odrađene ili namenjene nekom drugom – baci ili prosledi. Toga se drži i ubuduće i odmah svaki novi list papira razvrstaj. Ako previše dokumenata moraš da sačuvaš, razmisli o skeniranju i čuvanju slike u digitalnom obliku.

2. Možda poželiš poneku ukrasnu stvarčicu na svom stolu, i to je u redu, ali ipak na radnoj površini bi trebalo da budu samo stvari koje koristiš često i koje su nužne za tvoj rad. Previše stvari ostavlja utisak nereda, a takvi predmeti odvlače pažnju.

3. Uspostavi sastav za organizaciju, koji će ti pomoći u prioritizovanju i održavanju reda. Organizuj se po svojoj želji, ali se organizuj – koristi fascikle, alfabetski red ili svoje druge kategorizacije, fioke, police i slično. Bilo kakav sastav će ti pomoći pri započinjanju zadatka, održavanju koncentracije i odrađivanju zadataka bez gubljenja vremena i razmišljanja.

Povratak na Net.hr