RIJEČI HRVATSKOG VELEPOSLANIKA

OPISAO STANJE U ITALIJI: ‘Zatvorene su sve trgovine osim onih najnužnijih. U najvećoj su krizi poslije 2. svjetskog rata. Nije im lako…’

Nije se lako nositi s takvom krizom pogotovo jer je nitko nije mogao predvidjeti, a nitko nema ni praktičnog iskustva. Za Italiju je velik interes u svijetu i kod nas jer na njihovom primjeru prate dobre i loše stvari, kazao je Jasen Mesić

Jasen Mesić, hrvatski veleposlanik u Rimu, javio se iz Italije za N1 televiziju. Kazao je da su Talijani shvatili ozbiljnost situacije i premda im možda prva reakcija nije bila adekvatna, sad se svi pridržavaju pravila.

“U gradu Rimu i cijeloj Italiji zatvorene su trgovine osim onih najnužnijih. Osim pojedinačnih slučajeva građani strpljivo čekaju u redovima, pridržavaju se uputa i tako doprinose da se teško stanje lakše predbrodi. Italija se nalazi u najvećoj krizi poslije Drugog svjetskog rata i nije se lako nositi s takvom krizom pogotovo jer je nitko nije mogao predvidjeti, a nitko nema ni praktičnog iskustva. Za Italiju je velik interes u svijetu i kod nas jer na njihovom primjeru prate dobre i loše stvari”, rekao je Mesić za N1.

Jasen MesićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

PANDEMIJA KORONAVIRUSA UŽIVO: U Hrvatskoj ukupno 24 slučaja zaraze; Pod nadzorom 5 900 ljudi, 31 osoba u karanteni

Dodao je da se medicinsko osoblje iznimno trudi, posebno u sjevernim pokrajinama koje su najpogođenije širenjem koronavirusa:

“Talijansko medicinsko osoblje, pogotovo u sjevernim pokrajinama, zaista se izrazito trudi i doprinosi da se pomogne pacijentima kojih je tamo najvše. Tako da im treba odati priznanje. Bitno je da svi talijanski mediji, političari i javne osobe pozivaju građane da svojim ponašanjem daju doprinos da društvo u cjelini prebrodi krizu. Teško je bilo u početku prepoznati situaciju, nije bilo dovoljno informacija, ali Italija se nastoji othrvati tom izazovu i poduzimaju se potezi da se stane na kraj širenju epidemije”, kazao je Mesić.

HRVATSKA ONKOLOGINJA JAVILA SE IZ SRCA EPIDEMIJE: ‘Ako se ovakva situacija nastavi, izdržat ćemo još samo desetak dana’

U Italiji je više od 17.500 Hrvata

Što se tiče hrvatskih državljana u toj zemlji, rekao je da ih ima oko 17.500, no taj broj je, kako tvrdi Mesić, prema njihovim saznanjima i veći. S njima su u kontaktu i nastoje svima odgovoriti na svakodnevne upite, no situacija s eventualnim povratkom u Hrvatsku iz dana u dan se mijenja.

“Naše konzularne službe su pod pravim izazovom odgovoriti na sva pitanja hrvatskih građana ili njihovih obitelji. Tu pomažu i kolege iz Slovenije jer je pitanje kako i s kojim dokumentima i kojim prijevoznim sredstvom se uputiti u Hrvatsku, a onda i kad dođu u Hrvatsku, kojim se pravilima moraju podvrgnuti. Vlada RH dobro radi i pametno primjenjuje iskustva, da se adekvatno pripremimo”, naveo je Jasen Mesić za N1.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr