STROGE MJERE OPREZA

KAKO POKAPAJU POKOJNIKE ZARAŽENE COVIDOM-19: ‘Stavljamo ih u troslojne vreće, a i procedura s lijesom je drukčija’

Vlasnik pogrebnog poduzeća objasnio je kakva je procedura pripreme za pokapanje pokojnika koji je umro od koronavirusa :’To razlikuje smrt od koronavirusa od svakog drugog slučaja smrti. Ovakva smrt je brutalna i surova’

Da su pogrebnici uz liječnike, policajce, trgovce i novinare najviše izloženi zarazi koronavirusom, uvjeren je i Zoran Žic, zamjenik predsjednice Udruženja pogrebničke djelatnosti koji je odlukom HKG stavljen na raspolaganje Stožeru civilne zaštite za preuzimanje, prijevoz i informacije o ukapanju osoba preminulih od COVIDA-19, piše Večernji list.

Inače vlasnik uglednog pogrebnog poduzeća u Zagrebu, glavni tajnik Udruge pogrebničke djelatnosti te član svjetskog udruženja pogrebnika, Žic je dobio dokument WHO-a o preporukama ukapanja osoba preminulih od koronavirusa. “Kad smo u kompaniji dobili smjernice obuzeo nas je šok u prvi mah. Nismo ni slutili da bi WHO mogao izdati tako ozbiljan dokument”, kaže za Večernji list.

ZNANSTVENICI ODGOVARAJU MOŽE LI TOPLIJE VRIJEME ‘UBITI’ KORONAVIRUS? ‘Nije ovo rat svjetova, neće se pojaviti deus ex machina…’

Detaljna priprema

Žic je nedavno bio zadužen za prijevoz pacijenta umrlog od koronavirusa iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te jednog pokojnika kod kojeg se sumnjalo na zarazu, pa je ispričao kako je izgledala procedura pripreme.

“Tijelo smo prema uputama trebali prvo obložiti u tkaninu natopljenu dezinfekcijskim sredstvom, a zatim ga staviti u tri PVC vreće od kojih je svaka posebno dezinficirana. Nakon toga, tijelo je trebalo biti položeno u metalni i hermetički zatvoreni sanduk pa tek onda u konvencionalni drveni lijes koji je spreman za pogreb na groblju”, priča Žic.

Dodaje kako je takva procedura propisana za sve preminule čije se obitelji protive kremiranju iz religijskih ili drugih razloga, iako je preporuka epidemiologa u Hrvatskoj da se tijela kremiraju kako bi se spriječilo širenje zaraze. Za razliku od Hrvatske, neke države su i zakonski zabranile pokope na grobljima.

EUROPA SE PROBUDILA U NADI; Čini se da COVID-19 napokon pokazuje prve znakove usporavanja: ‘Krivulja je počela padati…’

Tkanina na tjelesnim šupljinama

Pogrebni djelatnici su u tim situacijama jednako izloženi zarazi kao i liječnici, pa moraju paziti. “Iz tog razloga mi preminulima od koronavirusa stavljamo i posebnu tkaninu na tjelesne šupljine kako bi se prilikom polaganja u lijes spriječilo lučenje tjelesnih tekućina koje su potencijalni izvor zaraze”, objasnio je Žic.

Također, pogrebnici su dužni osigurati posebno vozilo koje se dezinficira odmah nakon prijevoza tijela pokojnika koji je preminuo od COVIDA-19, osigurati zaštitnu opremu djelatnicima itd.

“Jako je tužno što u ovim trenucima obitelj ne može provesti vrijeme s pokojnikom i vidjeti ga ako ne posjeduje zaštitnu opremu. To razlikuje smrt od koronavirusa od svakog drugog slučaja smrti. Ovakva smrt je brutalna i surova. Stoga je od iznimne važnosti poštivati odluke i mjere Stožera civilne zaštite kako bismo suzbili globalni strah i počeli nanovo živjeti u miru, zdravlju i blagostanju”, zaključio je Žic za Večernji list.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr