DETALJAN IZRAČUN

OD NOVE GODINE RASTU PLAĆE: Evo koliko ćete dobiti i tko će najviše profitirati

Ministar financija Zdravko Marić prvi radni tjedan Vlade posvetit će predstavljanju porezne reforme. Naime, od početka 2017. godine na snagu stupaju promjene i rasterećenja koji bi trebali dovesti do rasta prosječnih plaća i financijskog olakšanja za poduzetnike. Građane ipak najviše zanimaju izmjene poreza na dohodak, a kako će to utjecati na njihove plaće, izračunao je tportal.

Prema neslužbenim informacijama, prijedlog ministra financija uključuje povećanje poreznog odbitka s 2600 na 3750 te smanjenje najviše porezne stope sa 40 na 36 posto. No, porezne olakšice na udržavane članove obitelji ipak se neće mijenjati.

Što to zapravo znači?

To znači da će se neoporezivi dio plaće ubuduće računati kao zbroj novog osobnog odbitka (3750 kuna) i sadašnje porezne olakšice. Na primjer, tako će za jedno dijete ukupni porezni odbitak iznositi 5050 kuna, dok će za dvoje djece on iznositi 6820 kuna. Tako bi se trebao ublažiti udar do kojeg bi došlo kad bi se porezne olakšice za uzdržavane članove računale kao dosad.

Najviše će profitirati oni s najvišim plaćama

Ovim izmjenama najviše će se usrećiti samci te zaposleni s visokim plaćama, a to mogu zahvaliti rastu poreznog odbitka te pomicanju granice oporezivanja po najvišoj stopi s 13.200 kuna na 20.000 kuna. Građani s nižim plaćama te oni s više djece uglavnom neće osjetiti neku korist, s obzirom na to da se odustalo od ranije spominjanih poreznih potpora.

Građani koji prosječno zarađuju 5594 kune imat će porast od 339 kuna, dok će onima s jednim djetetom plaća porasti za 163 kune. No, ako radnik ima dvoje djece, plaća mu neće rasti jer i sada uz osobni odbitak od 2600 kn te pripadajuću poreznu olakšicu ne plaća porez na dohodak.

Neku malu korist imat će i zaposleni s nižim plaćama koji u postojećem sustavu plaćaju minimalan porez ili ga uopće ne plaćaju. Zaposlenom samcu u Zagrebu s plaćom od 4000 kuna zarada će porasti 163 kune, a radnik s jednim djetetom dobit će svega 17 kuna više. Zaposleni s dvoje djece porezne izmjene neće osjetiti na plaći.

bankomat, novac

Rast plaće najveći je u Zagrebu

Profesionalci i menadžeri profitirat će najviše. Točnije, to se odnosi na one koji imaju natprosječna primanja. Menadžer samac u Zagrebu s plaćom od 15 tisuća kuna zaradit će 1263 kune više, dok će oni s jednim djetetom dobiti 828 kuna više. Menadžer s dvoje djece dobit će mnogo manje, svega 325 kuna.

Rast plaće najveći je u Zagrebu, zbog najveće stope prireza od 18 posto i najveće porezno opterećenje. Za zaposlene u drugim gradovima porezno rasterećenje nešto je manje, ali ne značajno s obzirom na to da prirez nema velikog utjecaja na visinu plaće.

U Splitu će plaće najmanje rasti

U Rijeci, gdje stopa prireza iznosi 15 posto, samcu s prosječnim primanjima plaća će od nove godine narasti 331 kunu, zaposlenom s jednim djetetom 159 kuna, dok će situacija zaposlenih s dvoje djece ostati ista. Od četiri najveća grada, najmanje će porasti plaće u Splitu s obzirom na stopu prireza od samo 10 posto.

Prema neslužbenim informacijama, porezne izmjene zahvatit će i prihode od drugog dohotka (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu, menadžerski bonusi) koji će se ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak, navodi tportal.

Povratak na Net.hr