ISTRAGA U TIJEKU

NOVI DETALJI NESREĆE U KOJOJ JE LOVAC UPUCAO MUŠKARCA MISLEĆI DA JE DIVLJAČ: ‘Ja sam napuc’o migranta’

‘Šume na ovom području pune su migranata koji često prelaze granicu. To je postala prava pošast. Znate kako, nije mu bilo svejedno, bio je potresen’, izjavio je predsjednik jasenovačkog Lovačkog društva Patak Zdravko Bijelić

“Ja sam napuc’o migranta”, bila je prva reakcija lovca i profesionalnog fotografa, 57-godišnjeg Zagrepčanina Igora Ilića, u utorak oko 2 sata nakon što je čuo jauke nakon ispaljenog hica, piše Jutarnji list. Ilić je prvo nazvao predsjednika jasenovačkog Lovačkog društva Patak Zdravka Bijelić, koji je dojurio do njega automobilom za nekoliko minuta.

MIGRANT KOJEG JE PROPUCAO LOVAC JE KRITIČNO: Izgubio je puno krvi, doktori se bore za njegov život

‘Neki su govorili na engleskom, neki na njemu nepoznatim jezicima’

Tada su nazvali policiju i Hitnu pomoć, te je ustanovljeno kako je Ilić propucao migranta koji je sa skupinom ilegalaca, nakon što su prešli granicu, ležao u grmlju vjerojatno čekajući prijevoz.

“Ovo je prvi put da je netko nastradao u našem lovištu. Bilo je još lovaca, ali Ilić je sam išao na čeku i kad se vraćao, uočio je čaglja nedaleko od mjesta gdje je nekad bilo odlagalište. Bio mu je na udaljenosti od 60-70 metara. Izišao je iz automobila, nanišanio i opalio, udaljenost je bila možda oko 200 metara. I potom je čuo jauk iz grmlja, vrisku. Prišao je bliže, posvijetlio baterijom i ugledao skupinu ljudi. Neki su govorili na engleskom, neki na njemu nepoznatim jezicima. Odmah me obavijestio što se dogodilo i brzo je došao do moje kuće. Brzo su stigle i Hitna pomoć i policija te su ranjenog muškarca prevezli u bolnicu”, ispričao je predsjednik LD-a Patak koji je objasnio i kako je Ilić i prije lovio u njihovu lovištu te povremeno dolazi u lov.

Bijelić je razgovarao s novinarima nakon što je došao iz policijske postaje u Novskoj gdje je dao iskaz, dok je na obradi i dalje bio Ilić koji je u međuvremenu angažirao odvjetnika iz Zagreba.

‘Nije mu bilo svejedno, bio je potresen’

Što se dogodilo, trebat će tek ustanoviti policija, no Bijelić tvrdi kako on ne vidi ništa sporno u postupanju 57-godišnjaka.

“Šume na ovom području pune su migranata koji često prelaze granicu. To je postala prava pošast. Znate kako, nije mu bilo svejedno, bio je potresen”, izjavio je Bijelić.

U službenom priopćenju Policijske uprave sisačko-moslovačke stoji da je 57-godišnji lovac, koji je bio u prijavljenom i dopuštenom lovu na divlje svinje i čagljeve, iz lovačke puške pogodio stranog državljanina koji je bio iza živice uz cestu. Prvu pomoć prostrijeljenom muškarcu pružio je lovac koji je pozvao hitnu medicinsku pomoć i izvijestio policiju o nesreći. Stranac je prevezen u Opću bolnicu u Pakracu odakle je zbog težine ozljede i jakog krvarenja prevezen u KBC Zagreb.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o migrantu s Bliskog istoka koji je nezakonito ušao na područje Hrvatske iz BiH. U skupini u kojoj je bio i ranjeni migrant bilo je više migranata, njih petnaestak, među kojima je, kako doznaju, bilo i djece. Prema neslužbenim informacijama, lovac je iz automobila primijetio kretanje uz cestu, izašao i ispalio hitac misleći da puca na divlje svinje ili štetočine, zbog čega je i bio u lovu u 2 sata nakon ponoći. Međutim, nakon ispaljenog hica čuo je jauk, pritrčao i pomogao unesrećenom. Liječnička intervencija bila je presudna u spašavanju života jer je lovačko streljivo rasprskavajuće.

LOVAC PROPUCAO MIGRANTA S BLISKOG ISTOKA: Pružena mu prva pomoć u Pakracu, odmah je prevezen u Zagreb

Ne može se smatrati organiziranim lovom

Kako ističe glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Natalija Mezak Dolenčić, policija istražuje sve okolnosti ovog incidenta.

“Lovom se smatra aktivnost dva sata prije izlaska sunca i dva sata nakon zalaska sunca. Ovo nije bilo na našem području, nego na području drugog lovačkog društva, ali točno se znaju pravila lova i ovo se nikako ne bi moglo podvesti pod pravila lova”, rekao je Franjo Rukavina, predsjednik Lovačkog društva Jelen iz Novske.

Neki sugovornici Jutarnjeg lista kažu kako je to što je lovac izišao iz automobila i pucao misleći da je divljač pa pogodio čovjeka nedvojbeno kazneno djelo te se nikako ne može smatrati organiziranim lovom.

Na svom Facebook profilu, Ilić ima mnogo fotografija i videozapisa iz lova i profesionalno snima lov.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr