Nove bitke u Bosni – iseljavanje mudžahedina

Priprema se deložacija mudžahedina koji ilegalno nastanjuju srpske kući u okolici Maglaja

Policija u središnjoj Bosni priprema se za deložaciju mudžahedina, svetih islamskih ratnika, iz okupiranih sela. Akcija je to koja bi mogla rezultirati novim sukobom. Prošloga tjedna su stanovnici okolice sela Bočinje, u blizini Maglaja, postavili blokade na cestama, kada su čuli netočnu glasinu da je deložacija otpočela. Kada su blokade nakon tri dana maknute, privedeno je 19 ljudi, uključujući nekolicinu stranaca, mudžahedina.

Mudžahedini su došli iz Irana, Afganistana i ostalih islamskih zemalja kako bi se borili uz vladinu, većim dijelom, muslimansku vojsku. Poslije su se ilegalno nastanili u okolici Magalaja u srpskim kućama. Po Daytonskom mirovnom ugovoru koji je označio završetak rata u Bosni, svi su strani državljani morali napustiti zemlju do 1996. Međutim, mnogi od njih su oženivši se za muslimanke postali bosanski državljani.

Do nedavno su područne vlasti i međunarodna zajednica zatvarali oči, ali se to promijenilo pod pritiskom da se napuste ilegalno zauzeta imanja. Srbi, koji su zbog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove, danas se u njih žele vratiti, a mudžahedini tako, iako nisu više stranci, postaju nametnici. Agencija za izbjeglice UN-a UNCHR tvrdi da će se izbjeglice vrlo teško vratiti u područje Bočinje. Ali kada se iz drugih područja deložiraju Srbi, mudžahedini će biti prisiljeni na odlazak. Međunarodna skupina koja donosi redovna izvješća iz Bosne upozorava da su mudžahedini izvor potencijalne političke i etničke nestabilnosti u središnjoj Bosni. Provodeći deložacije Vlada poštuje prava vlasnika na sklonište, ali to možda može biti i jedini način da se riješi, inače nerješiv problem.

Povratak na Net.hr