Znate li koji je najgori posao ove godine?

Novinar tiska ove je godine najgore zanimanje koje možete imati, prema istraživanju Careercasta, agencije specijalzirane za zapošljavanje, koja već 25 godina u SAD-u ocjenjuje između 200 zanimanja njihove prednosti i mane.

Redakcije koje se sve više smanjuju, rezanje budžeta i konkurencija interneta, stvorili su jako teške uvjete za novinare tiskanih medija. Predviđa se kako će do 2020. broj ponuđenih poslova pasti za 6 posto, dok će prosječna plaća nastaviti padati.

Novinari tiska loše su prošli i zbog viskostresnog posla, kratkih rokova, niske plaće i zahtjeva da se radi u svim uvjetima kako bi se dobila priča. Ali novinarstvo nije umiruća umjetnost, niti je izvještavanje struka bez perspektive. Novinari su se morali prilagoditi.

Drvosječe iza novinara

Internet novinari – što je drugačiji posao prema ocjeni ‘Jobs Rateda’ – imaju bolje izglede, ali nažalost to je profesija koja pruža manju plaću i zahtjev za proizvodnju više sadržaja u što manje vremena, što povećava stres.

Idući na listi su drvosječe, posao koji smatra jednim od najopasnijih poslova na tržištu rada. 64 drvosječe poginulo je na radu u 2011. u SAD-u. Rad s velikom i teškom mašinerijom i velika udaljenost bolnica često su tragični za radnika. Isto je i s radnicima na naftnoj platformi, gdje fizička opasnost i ozljede neprestano prijete.

Povratak na Net.hr