'Zimmer frei' legalno tri tjedna, a onda na crno

Iznajmljivači koji imaju više apartmana, odnosno primjerice 20 kreveta, ove će godine moći zakonito poslovati 21 dan, a potom su, tvrde, prisiljeni raditi na crno i jednostavno čekati da im se na vratima pojavi inspekcija.

“Svi iznajmljivači koji imaju 20 postelja ili 4 apartmana su jednostavno osuđeni na kršenje zakona, jer ako žele poslovati po njemu, njihova sezona smije trajati samo 21 dan. Svaki dan koji rade više od toga, krše zakon jer će prijeći famoznu brojku od 85 tisuća kuna koje smiju zaraditi”, tvrdi Ana Popović, predsjednica Sekcije obiteljskog smještaja pri HGK. Nakon toga bi, pak, morali plaćati PDV.

Prag za ulazak u sustav PDV-a podići će se tek 2013.

Popović navodi da je apsurdna činjenica da je Vlada izmjenama Zakona o PDV-u ove godine izbjegla povećati prag za ulazak u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna, nego je to prolongirala za 2013. Time je Vlada praktički privatnicima s apartmanima većih kapaciteta odredila da smiju raditi samo 21 dan u sezoni.

“Ako iznajmljivač ima 20 kreveta i plaća paušal boravišne pristojbe i poreza, on smije zaraditi najviše 85 tisuća kuna u toj godini. Ako mu je na Hvaru prosječna cijena kreveta 200 kuna u ljetnoj sezoni to znači da dnevno zaradi 4 tisuće kuna. Da bi ‘ušao’ u taj famozni cenzus od 85 tisuća kuna, smije raditi točno 21 dan i eto ga na 86 tisuća kuna zarade, preko kojih više nema pravo na rad jer krši zakon”, pojasnila je Popović za Slobodnu Dalmaciju te se pita što iznajmljivači trebaju učiniti nakon toga. Na svu zaradu koju bi prijavili iznad te svote morali bi plaćati PDV što nitko iz domaćinstava, koja se registrirano bave tom djelatnošću, ne želi.

Pred njima je tako još jedna sezona u kojoj im se prag legalne zarade nije povećao, iako im je unazad sedam godina utržak porastao jednako kao što su u sedam godina i rasle cijene smještaja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr