Zemlja s najboljim uvjetima u svijetu treba radnike – plaće preko 30.000 kn!

Europski ured za zapošljavanje objavio je izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, posebice stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski odgojitelji, nastavnici (posebno u području prirodnih znanosti i matematike), doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuhari i konobari.

Prosječna je plaća oko 4.500 eura. EURES precizira da su među tvrtkama koje traže inženjere i Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kverner, Kongsberg Grupa, Aibel, Roksar i Fabricom.

Najbolji uvjeti na svijetu

Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje jednom mjesečno, a radi se 37,5 sati tjedno, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, no ne više od 40 sati tjedno, piše Glas Slavonije.

Zaposleni u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni stariji od 30 godina imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je plaćen.

Ipak, EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim europskim zemljama. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto plaće, 20 posto ode na javni prijevoz i/ili automobil, 18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju.

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 650 eura.

http://www.glas-slavonije.hr/244409/1/Norvezani-traze-radnike-i-placaju-ih-4500-eura

Povratak na Net.hr